Ένα παράξενο γεγονός έλαβε χώρα στη βόρεια Ινδία μεταξύ 17 και 19 Δεκεμβρίου 2021. Ήταν μια «θρησκευτική βουλή» (Ντάρμα Σανσάντ) με θέμα: «Το μέλλον του Σανατάν Ντάρμα στην ισλαμική Ινδία: Πρόβλημα και λύσεις». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Χαριδβάρ, μια πόλη στην ινδική πολιτεία Ουταρακχάντ. Οι ομιλητές -ο καθένας τους ντυμένος με σαφράν ράσα, που συνήθως φορούν οι ινδουιστές μοναχοί- ανέβηκαν στη σκηνή κατά τη διάρκεια του Ντάρμα Σανσάντ και μίλησαν με έναν τρομακτικά επικίνδυνο και προκλητικό τρόπο. Η Σάντβι Αναπούρνα, η γενική γραμματέας της Ινδουιστικής Μεγάλης Συνέλευσης, μιας δεξιάς ινδουιστικής εθνικιστικής οργάνωσης στην Ινδία, ήταν η πιο ευθεία στην εκφώνηση της ατζέντας του μίσους κατά της μουσουλμανικής κοινότητας, σηματοδοτώντας τον τόνο αυτής της εκδήλωσης. «Τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς όπλα», είπε. «Αν θέλετε να εξαλείψετε τον πληθυσμό τους [των μουσουλμάνων], τότε είμαστε έτοιμοι να τους σκοτώσουμε».

Η αναφορά στο σε ποιούς στην ομιλία της ήταν σαφής σε όλους στην αίθουσα και σε όποιον παρακολούθησε το απόσπασμά της, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τηλεοπτικά κανάλια της Ινδίας. Η Σάντβι Αναπούρνα αναφερόταν στα 204 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Ινδίας. «Ακόμη και αν 100 από εμάς είναι έτοιμοι να σκοτώσουν 20 lakh [2 εκατομμύρια] από αυτούς, τότε θα είμαστε νικητές και είμαστε έτοιμοι να πάμε στη φυλακή», είπε.

Παρά τις εκκλήσεις ορισμένων τμημάτων της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας συνταξιούχων κυβερνητικών αξιωματούχων, να ερευνηθούν και να συλληφθούν οι διοργανωτές και οι ομιλητές του Ντάρμα Σανσάντ για τις προκλητικές αυτές ομιλίες μίσους, η αστυνομία στην πολιτείας Ουταρακχάντ δεν έλαβε κανένα «σοβαρό μέτρο» εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να υποκινήσουν τη βία μέσω αυτής της εκδήλωσης, δήλωσαν αξιωματούχοι σε επιστολή που έστειλαν στον επικεφαλής υπουργό του Ουταρακχάντ, Πουσκάρ Σινγκ Ντάμι, «καταδικάζοντας την αντίδραση της κυβέρνησής του» στο Ντάρμα Σανσάντ. Το Ουταρακχάντ κυβερνάται από το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), του οποίου ο ηγέτης Ναρέντρα Μόντι είναι ο πρωθυπουργός της Ινδίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ντάμι δεν έκανε καμία δήλωση κατά της εκδήλωσης, αν και οι φωτογραφίες που τον δείχνουν να υποκλίνεται μπροστά σε έναν από τους ομιλητές του κονκλάβιου φαίνεται να υποδηλώνουν μια στενή σχέση με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ο εν λόγω ομιλητής της φωτογραφίας, οΣουάμι Πραμπονττανάντα Γκίρι, επικεφαλής της Ινδουιστικής Ράκσα Σένα, μιας δεξιάς οργάνωσης που εδρεύει στο Ουταρακχάντ, δήλωσε στη συγκέντρωση: «Κάθε Ινδουιστής πρέπει να πάρει τα όπλα και θα πρέπει να διεξάγουμε αυτή την εκστρατεία καθαρότητας». Είναι σαφές ότι η σύνδεση των «όπλων» με την «καθαριότητα» παραπέμπει στο είδος της εθνοτικής ή θρησκευτικής εκκαθάρισης που παρατηρήθηκε σε διάφορες περιόδους της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκλογές και μίσος

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022, τρεις πολιτείες κλειδιά της βόρειας Ινδίας αναμένεται να πάνε σε εκλογές- μεταξύ αυτών των πολιτειών είναι και το Ουταρακχάντ. Οι άλλες δύο πολιτείες -Ούταρ Πραντές και Παντζάμπ- αποτελούν κλειδί για την τύχη του κυβερνώντος BJP, το οποίο θα δει τη δημοτικότητά του να δοκιμάζεται αφού ο Μόντι αναγκάστηκε να αποσύρει τα τρία αγροτικά νομοσχέδια στις 19 Νοεμβρίου 2021. Οι αναταραχές των αγροτών τόσο στο Πουντζάμπ όσο και στο Ούταρ Πραντές οδήγησαν σε μια καμπάνια διαμαρτυρίας που διήρκεσε ένα χρόνο, η οποία αμαύρωσε τη φήμη του BJP σε αυτές τις δύο και δημιούργησε την πιθανότητα να σχεδιαστεί νέες εκλογικός χάρτης και στις δύο αυτές πολιτείες της Ινδίας. Το Ούταρ Πραντές (που έχει πληθυσμό περίπου 200 εκατομμύρια) είναι η πολυπληθέστερη  πολιτεία  της Ινδίας και η τύχη του BJP εκεί θα καθορίσει την εξουσία της κυβέρνησης Μόντι στο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας και έδρα της κεντρικής κυβέρνησης. Μια ήττα στο Ούταρ Πραντές, ή ακόμη και μια μειωμένη πλειοψηφία, θα έδινε στην αντιπολίτευση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να αμφισβητήσει την αυθαίρετη προσέγγιση του Μόντι στη χάραξη πολιτικής και να αντιμετωπίσει τη δεξιά ιδεολογία που προπαγανδίζει το BJP.

Επί του παρόντος, το BJP κυριαρχεί στην πολιτειακή συνέλευση στο Ούταρ Πραντές (κέρδισε 312 από τις 403 έδρες στις βουλευτικές εκλογές του 2017). Η ατμόσφαιρα στο Ούταρ Πραντές παραμένει τεταμένη για τις μειονότητες (περίπου το 19% του πληθυσμού της πολιτείας είναι μουσουλμάνοι), κυρίως επειδή διάφορες οργανώσεις της ινδουιστικής δεξιάς -όπως αυτές που εκπροσωπούνται στο θρησκευτικό κονκλάβιο- έχουν υποδαυλίσει τη φωτιά του μίσους κατά της μουσουλμανικής μειονότητας εδώ και γενιές. Στο πλαίσιο του οπλοστασίου του για τη συγκέντρωση ψήφων, το BJP έχει αναπτύξει μια στρατηγική πρόκλησης θρησκευτικής βίας, την πόλωση του πληθυσμού και τη διασφάλιση ότι η πλειοψηφία των ινδουιστών ψηφοφόρων θα συγκεντρωθεί υπό τη σημαία του. Αυτό έκανε το BJP για να κερδίσει στις γενικές εκλογές του 2014, πριν από τις οποίες τοπικά στελέχη του κόμματος μεθόδευσαν ένα πογκρόμ στην πόλη Μουτζαφαρναγκάρ τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο του 2013, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 60 ανθρώπων και την εκτόπιση χιλιάδων άλλων. Στον απόηχο αυτής της βίας, ο ηγέτης του BJP και νυν υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας (υπεύθυνος για την επιβολή του νόμου και της τάξης στη χώρα) Αμίτ Σαχ δήλωσε το 2014 σε έναν όχλο στο Σαμλί στο δυτικό Ούταρ Πραντές ότι οι γενικές εκλογές, οι οποίες οδήγησαν τελικά το BJP στην κατάληψη της εξουσίας στην Ινδία, αφορούσαν την τιμή και ήταν «εκλογές για να πάρουμε εκδίκηση για την προσβολή» και «για να δώσουμε ένα μάθημα σε όσους διέπραξαν αδικία».

Τον Νοέμβριο του 2021, το Κόμμα Σαματζουάντι και το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα (RLD) σχημάτισαν συμμαχία για τις βουλευτικές εκλογές στο Ούταρ Πραντές. Το Κόμμα Σαματζουάντι είχε κυβερνήσει την πολιτεία από το 2012 έως το 2017 υπό την ηγεσία του πρώην επικεφαλής υπουργού Ακίλες Γιάνταβ. Το RLD, εν τω μεταξύ, έχει ισχύ στις δυτικές περιοχές του Ούταρ Πραντές, όπου η εξέγερση των αγροτών είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αυτός ο συνδυασμός απειλεί τη διχαστική ατζέντα του BJP. Είναι πιθανό ότι θα λάβουν χώρα περισσότερες εκδηλώσεις όπως το Ντάρμα Σανσάντ που επικεντρώνεται στη διάδοση και ενίσχυση του θρησκευτικού μίσους στο Ούταρ Πραντές για την πόλωση του εκλογικού σώματος προς όφελος του BJP.

Υπόνομοι του μίσους

Το θρησκευτικό κονκλάβιο που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 υπέδειξε ότι υπάρχει απειλή για τους Ινδουιστές στην «ισλαμική Ινδία». Πρόκειται για ένα θέμα που ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν οι ηγέτες της ινδουιστικής δεξιάς άρχισαν να λένε ότι ο ινδουισμός απειλείται, μεταξύ άλλων, από την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων των μουσουλμάνων. Αυτή η ιδέα που σαπίζει στους υπονόμους της δεξιάς σκέψης συνεχίζει να βρίσκει απήχηση στα ρεύματα εντός του BJP, όπως ο Σαχ, ο οποίος είχε περιγράψει τον μειονοτικό μουσουλμανικό πληθυσμό του Ούταρ Πραντές ως τους ανθρώπους «που έχουν διαπράξει αδικία». Η αναφορά στην Ινδία ως «ισλαμική» είναι μέρος της υπερβολικής παράνοιας, ένα πανηγύρι μίσους που καταλήγει στη βία και στην εδραίωση της πολιτικής εξουσίας για το BJP.

Αντί να αντιμετωπίσουν τη σύλληψη για τη ρητορική μίσους τους, οι άνδρες και οι γυναίκες που μίλησαν στη συνέλευση κατέθεσαν καταγγελία στην αστυνομία εναντίον «μαουλάνα ή κληρικών» και «του Κορανίου, των μαυλάβι [ισλαμιστών μελετητών] του Χαριντβάρ και άλλων ανώνυμων μουσουλμάνω». Η Σάντβι Αναπούρνα, η οποία είχε καλέσει στη δολοφονία των μουσουλμάνων, ακούγεται σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter στις 28 Δεκεμβρίου 2021 να λέει σε έναν αστυνομικό να «μας δείξεις ότι δεν είσαι προκατειλημμένος». Ο Γατι Ναρσινγκχαν, ο οποίος διοργάνωσε το θρησκευτικό κονκλάβιο, παρεμβαίνει για να πει ότι ο αστυνομικός είναι «προκατειλημμένος και με το μέρος μας». Μετά το θρησκευτικό κονκλάβιο στο Χαριντβάρ, 21 «ινδουιστές μοναχοί» που συμμετείχαν στο κονκλάβιο δημιούργησαν μια επιτροπή για τη διοργάνωση περισσότερων τέτοιων συναντήσεων και για τη «μετατροπή της Ινδίας σε ένα ‘Ινδουιστικό Ράστρα’ [κράτος]». «Εσείς [οι Ινδουιστές στην Ινδία] μπορείτε να τους πολεμήσετε μόνο με τα όπλα», είπαν οι μοναχοί, χωρίς να χρειάζεται να διευκρινίσουν ποιους εννοούσαν κατά την αναφορά τους σε «αυτούς».

Η δημοκρατία στην Ινδία είναι πληγωμένη από την τοξική κληρονομιά της ινδουιστικής δεξιάς, η οποία ευδοκιμεί με τον εκφοβισμό και την ψεύτικη υπερηφάνεια ως καύσιμο για την επιτυχία της. Η εξέγερση των αγροτών προσέφερε έναν εναλλακτικό δρόμο. Οι δύο δρόμοι θα δοκιμαστούν σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές του 2022.

 

Ο Βιτζάι Πρασάντ είναι Ινδός ιστορικός, εκδότης και δημοσιογράφος. Είναι συνεργάτης και επικεφαλής ανταποκριτής του Globetrotter. Είναι αρχισυντάκτης του LeftWord Books και διευθυντής της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών. Είναι ανώτερος μη μόνιμος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Οικονομικών Σπουδών Τσονγκγιάνγκ του Πανεπιστημίου Ρένμιν της Κίνας. Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία, μεταξύ των οποίων τα The Darker Nations και The Poorer Nations. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το Washington Bullets, με εισαγωγή του ‘Εβο Μοράλες. Πηγή άρθρου: Peoples Dispatch, ελληνική μετάφραση: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης.