Σύμφωνα με την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ από το 2005 που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Documento, ο Κώστας Καραμανλής, φέρεται να συμφωνεί με την πρόταση Νίμιτς για διπλή ονομασία της γειτονικής χώρας, και μάλιστα, χωρίς να προβάλλει αντιστάσεις και για άλλα κρίσιμα ζητήματα.
Συγκεκριμένα, στο επίμαχο απόρρητο έγγραφο, ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται να αποδέχεται την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια» για τον ΟΗΕ, με την παράλληλη διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό της χώρας. Οι αλλαγές αυτές δεν συνοδεύονταν από αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην έχει πρόβλημα ούτε με την ονομασία, ούτε με τη γλώσσα.
Η αποκάλυψη της επιστολής Καραμανλής στον Τζ. Μπους, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού μέσω των «κύκλων» του, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα παραπάνω αποτελούν «τακτική κίνηση», με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εκείνη την εποχή, όταν αρκετές χώρες (μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ) προχωρούσαν στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας.
Σχετικά με το έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή επισημαίνουν τα εξής:
- Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
- Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
- Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.
- Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.
- Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.
Τσίπρας: Εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας
Η αποκάλυψη της εφημερίδας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, με τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται επί του θέματος το βράδυ του Σαββάτου σε ομιλία του στον Βόλο, με τα πυρά του να στρέφονται κατά του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μία συγγνώμη από τους πολίτες αυτούς που παραπλανούσε με συνθήματα πατριωτικής δήθεν ευαισθησίας τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με την Συμφωνία των Πρεσπών; Αν είναι προδοτική όπως λέει γιατί πρέπει να επιτηρεί την πιστή της εφαρμογή;» αναρωτήθηκε ο Α. Τσίπρας.
Ακολούθως, ο αναφέρθηκε σε «Πατριδοκαπηλία υποκρισία, πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και στα εθνικά μας θέματα», τονίζοντας πως «εκεί που θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι εκείνοι αποφάσισαν να διχάσουν. Εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας – Μακεδονία – Σκόπια στο εξωτερικό και Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό. Αυτό είχαν συμφωνήσει».
«Σήμερα αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα μεγάλα εθνικά ψεύδη της Ν.Δ. στο Μακεδονικό, αποδεικνύεται η σκευωρία που έχτισαν εναντίον μας» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.
Κουμουτσάκος: Ατυχής και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας
«Εκείνοι που συμφωνήσαν σε μια επιζήμια συμφωνία στο ζήτημα της Μακεδονίας δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές διεθνείς πιέσεις, έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον» ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, να κάνει λόγο για αποσπασματική παρουσίαση «ενός τμήματος» της διαπραγμάτευσης, χαρακτηρίζοντας το Βουκουρέστι, που ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα, ως «θρίαμβο».
Η σκόπιμα αποσπασματική παρουσίαση ενός τμήματος της τότε διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία, αποτελεί ατυχή και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας. Ο θρίαμβος του Βουκουρεστίου ήταν ένα κεκτημένο που θυσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες» αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ.Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter με αφορμή το δημοσίευμα στο Documento για τη διαπραγμάτευση επί Καραμανλή.