Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ, ζήτησε να σταματήσει η αποστολή σύρων μαχητών στην Τρίπολη από την Τουρκία προς υποστήριξη του αλ Σάρατζ. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπουλ Γκέιτ, πήρε έμμεσα θέση υπέρ του αλ Σάρατζ λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό να πετύχει οποιοδήποτε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, εάν δεν εξετάσουμε την ρίζα του προβλήματος, το οποίο ουσιαστικά αφορά στον αφοπλισμό των ένοπλων πολιτοφυλακών».

Αναλυτές θεωρούν ότι επίμαχο σημείο του σχεδίου του ανακοινωθέντος θεωρούνται οι αναφορές στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου Λιβύης (NOC). Σύμφωνα με τη γερμανική πρόταση, η εταιρεία συνιστά τη «μοναδική ανεξάρτητη και νομιμοποιημένη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, της οποίας θα πρέπει να προστατευτούν οι εγκαταστάσεις». Η δε χρήση των πετρελαϊκών αποθεμάτων από άλλες οργανώσεις και ένοπλες ομάδες, καταγγέλλεται. Αυτή η διατύπωση στρέφεται σαφώς ενάντια στον στρατάρχη Χάφταρ. Οι δυνάμεις του ελέγχουν σχεδόν το 80% του εδάφους της Λιβύης και συνεπώς ένα μεγάλο μέρος των πετρελαιοπηγών.

Σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό κατά πόσο οι χώρες που στηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ, όπως η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ή η Αίγυπτος, έχουν πράγματι συμφωνήσει με αυτά τα αιτήματα.

Κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων θα ζητήσει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Η «αποφασιστικότητα» του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αρκέστηκε για μια ακόμη φορά σε ευχολόγια και ζήτησε την κατάπαυση πυρός ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση, κάνοντας λόγο για «αποφασιστική δράση» κατά μιας στρατιωτικής λύσης.

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν σαφή κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης, πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύσηστη Λιβύη, τώρα είναι η στιγμή για άμεση και αποφασιστική δράση για την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου, μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη και θα αφήσει τη χώρα ευάλωτη σε μόνιμη διαίρεση».

Η Γερμανία αγνοεί επιδεικτικά το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Αναλυτικά τα 55 σημεία που τέθηκαν μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: