X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η Γερμανία αγνοεί επιδεικτικά το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Η γερμανική κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη την Κυριακή, παρά τους έντονους προβληματισμούς που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ. Το Βερολίνο επανέλαβε ότι στη Διάσκεψη δεν θα συζητηθούν η συμφωνία της Τουρκίας με την αυτοαποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από την καγκελάριο να τηρηθεί η προ ημερών απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πολιτική λύση στη Λιβύη.
Η Γερμανία αγνοεί επιδεικτικά το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή στη Διάσκεψη του Βερολίνου
|

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ξεκαθάρισε ότι παρά τη θέληση της Ελλάδας να πάρει μέρος στην ερχόμενη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου θα συμμετέχει και η Τουρκία, τέτοιο ζήτημα δεν είχε τεθεί ποτέ από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν τη Διάσκεψη για τη Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα. Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω – οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στη λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτήν τη Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης».

Σχετικά με την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για τη συμφωνία Άγκυρας – ΚΕΕ που ορίζει θαλάσσιες ζώνες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στην προ ημερών ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε μιλήσει γενικά και αόριστα για μια πολιτική λύση στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Μητσοτάκης: Ελληνικό βέτο σε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία

Το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ και της εξέφρασε την ενόχληση του για το ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ωστόσο η Α. Μέρκλε φέρεται να του μετέφερε πως δεν υπάρχει λόγος παρουσίας της καθώς δεν θα συζητηθούν ζητήματα θαλάσσιων ζωνών. Στις 24 Ιανουαρίου η Α. Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της γερμανικής Bild αναφέρει ότι η Α. Μέρκελ πιέστηκε από τον Ερντογάν προκειμένου να μην προσκληθεί η ελληνική πλευρά στη Διάσκεψη της Κυριακής. Σε σχετική ερώτηση ο Ζάιμπερτ απάντησε αρνητικά και ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν έπαιξε ρόλο στην κατάρτιση της λίστας των προσκεκλημένων χωρών. «Η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα έθνη σε στενή συνεννόηση, βάσει των εντυπώσεων οι οποίες αποκτήθηκαν από τις πολυάριθμες συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου».

Γερμανικό ενδιαφέρον για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έδειξε την ξεκάθαρη ενόχληση του για την παρουσία του στρατάρχη  Χαφτάρ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο Ερντογάν τον χαρακτήρισε «σκοτεινό άνθρωπο» και τον απείλησε με έμμεσο τρόπο.

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω τους σκοτεινούς ανθρώπους. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν την Τρίπολη. Θα τα δούμε όλα στο Βερολίνο. Θα δούμε τι θα κάνουν έπειτα από 1-2 μέρες, έπειτα από αυτά που θα πουν στο Βερολίνο. Δίνω ιδιαίτερη σημασία στις επόμενες ημέρες, την Κυριακή, τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Τετάρτη. Εύχομαι να κρατήσουν το λόγο που θα δώσουν. Διαφορετικά εμείς θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε φυσικά».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις