Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει στις ΗΠΑ οι φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις φοιτητών. Φοιτητές των κορυφαίων πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα υποστηρίζουν το αίτημα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αποσύνδεση από εταιρείες Ισραηλινών συμφερόντων. Το Πανεπιστήμιο του Columbia, το οποίο απειλείται με επέμβαση της Εθνοφρουράς σε βάρος των διαδηλωτών κατόπιν σχετικής απειλής από τη διοικήτρια, τελεί υπό κατάληψη για έβδομη ημέρα. Ακολούθησε το Yale και το MIT.

Η διευθύντρια του Πανεπιστημίου Columbia, παρά το γεγονός ότι σε σχετική επιστολή της ισχυρίζεται ότι «υποστηρίζει πλήρως τη σημασία της ελευθερίας του λόγου, σέβεται το δικαίωμα στη διαδήλωση και αναγνωρίζει ότι πολλοί από τους διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά», στη συνέχεια αναφέρει ότι «η κατάληψη με σκηνές εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, διαταράσσει τη ζωή στην πανεπιστημιούπολη και έχει δημιουργήσει τεταμένο και ενίοτε εχθρικό περιβάλλον για πολλά μέλη της κοινότητάς μας. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε σχέδιο για τη διάλυσή της».

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετές ημέρες «για να συζητήσουμε τη βάση για τη διάλυση της κατάληψης με σκηνές και την τήρηση των πανεπιστημιακών πολιτικών στο μέλλον».

«Ελπίζω πολύ ότι αυτές οι συζητήσεις θα έχουν επιτυχία» λέει και απευθύνει τελεσίγραφο: «Αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές για την εκκαθάριση και την αποκατάσταση της ηρεμίας στην πανεπιστημιούπολη, ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο και να αποφοιτήσουν».

Τονίζει, ακόμη, ότι «δεν θα ανεχθούμε εκφοβιστική, παρενοχλητική συμπεριφορά ούτε συμπεριφορά με διακρίσεις», προαναγγέλλοντας «πειθαρχικές διαδικασίες».

Όταν η επιστολή της Σαφίκ σχετικά με το τελεσίγραφο έφτασε στα εισερχόμενα μηνύματα των φοιτητών γύρω στις 10 μ.μ. της Τρίτης (τοπική ώρα), οι διαδηλωτές και άλλοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες της πανεπιστημιούπολης άρχισαν να την διαβάζουν δυνατά. Οι διοργανωτές φοιτητές ανακοίνωσαν στην ομάδα των διαδηλωτών ότι αναμενόταν αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και ζήτησαν από τους συμφοιτητές τους να φορέσουν μια κόκκινη ζώνη αν ήταν πρόθυμοι να συλληφθούν και μια κίτρινη αν όχι. Ομάδα φοιτητών γνωστοπιοίησε ότι η επικεφαλής έχει σκοπό να καλέσει την Εθνοφρουρά ώστε οι διαδηλωτές να διαλυθούν.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι διαδηλωτές, χθες βράδυ η διοίκηση του Πανεπιστημίου απείλησε τους φοιτητές ότι θα ζητήσει παρέμβαση τόσο της Εθνοφρουράς όσο και της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης αν δεν συμμορφωθούν. Οι καταληψίες κάνουν σαφές ότι θα παραμείνουν αμετακίνητοι και δεν θα υποκύψουν στις απειλές του Πανεπιστημίου για επιβολή ακραίας αστυνομικής βίας σε βάρος τους.

Σημειώνουν επίσης, ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις καλής θελήσεως αποδείχτηκαν αδύνατες, εφόσον η μία πλευρά απείλησε με καταστολή, τότε η ομάδα διαπραγματεύσεων αποφάσισε να αποχωρήσει από το τραπέζι των συζητήσεων και αρνείται να επιστρέψει εκτός και αν προηγηθεί γραπτή εγγύηση από τη διοίκηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία επέμβαση τόσο από την Εθνοφρουρά όσο και από το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Υόρκης σε βάρος των φοιτητών του Columbia.

Στην ίδια ανακοίνωση θυμίζουν ότι η Εθνοφρουρά έχει επιτεθεί ξανά σε ειρηνικούς διαδηλωτές: τόσο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το Black Lives Matter στο Φέργκιουσον της κομητείας του Μιζούρι, όσο και σε φοιτητές που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Οχάιο, όπου οι φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν βάρβαρα και δολοφονήθηκαν επειδή τόλμησαν να μιλήσουν ειρηνικά για τις καταστροφές του πολέμου. Σημειώνουν ότι είναι θλιβερό ότι και το Πανεπιστήμιο Columbia έρχεται να προστεθεί και αυτό στα παραπάνω περιστατικά, ωστόσο δηλώνουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

«Θέλω το Πανεπιστήμιο να καταλάβει ποιος κινδυνεύει εδώ: Πρόκειται για μία ποικιλόμορφη συμμαχία που αποτελείται κυρίως από έγχρωμους και εβραίους φοιτητές του Columbia που κινδυνεύουν από την αστυνομική βαρβαρότητα», ανέφερε η φοιτήτρια Sofia Ong’ele.

«Χωρίς τις εγγυήσεις καλής θελήσεως και τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τους ειρηνικούς διαδηλωτές απέναντι στην αστυνομική και τη στρατιωτική βαρβαρότητα, δεν θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων», είπε ο Μαχμούντ Καλίλ, φοιτητής του Columbia και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.

Η ανακοίνωση συνεχίζει θυμίζοντας ότι η απειλή απέναντι στην κοινότητάς μας έρχεται την έβδομη μέρα της κατάληψης και έξι μέρες μετά το αίτημα του Πανεπιστημίου ώστε η αστυνομία της Νέας Υόρκης να απομακρύνει βίαια περισσότερους από εκατό διαδηλωτές, και μετά από περίπου 200 ημέρες από όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση γενοκτονίας στη Γάζα.

Καταλήγοντας αναφέρουν: «Το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα, την ίδια ώρα που περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι – στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά – δολοφονούνται, την ώρα που στην Παλαιστίνη κανονικότητα είναι η συστηματική καταστροφή κάθε Πανεπιστημίου στη Γάζα. Αρνούμαστε να δεχτούμε ένα κόσμο που η μαζική σφαγή Παλαιστινίων θεωρείται αποδεκτή, φυσιολογική και κερδοφόρα. Αρνούμαστε να δεχτούμε τη συνενοχή του Πανεπιστημίου Columbia.  Δεν θα υποκύψουμε σε δειλές απειλές και κραυγαλέους εκφοβισμούς από τη διοίκηση η οποία μόνιμα προχωρά σε πράξεις κακής θελήσεως και επαναλαμβανόμενα αμελεί την ασφάλεια των φοιτητών», ενώ ξεκαθαρίζουν ότι οι φοιτητές παραμένουν αμετακίνητη στη δέσμευσή τους για την Παλαιστινιακή Απελευθέρωση.