H οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, η Μενγκ Ουάνγκζου, αναχώρησε σήμερα από το Βανκούβερ όπου βρισκόταν επί σχεδόν τρία χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση, έπειτα από συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Κίνας. Η Μενγκ Ουάνγκζου συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2018 στο αερόδρομιο του Βανκούβερ έπειτα από αίτημα της Ουάσιγκτον και του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης που ήθελε να την δικάσει για τραπεζική απάτη.

Η αναχώρηση της Μενγκ για την Κίνα επετεύχθη ύστερα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Huawei. Η ίδια παραδέχθηκε, βάσει των όρων της συμφωνίας, ότι «απέκρυψε την αλήθεια» και «έκανε ψευδείς δηλώσεις» σχετικά με «τις δραστηριότητες της Huawei στο Ιράν» — χώρα που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις– στη διάρκεια συνάντησης που είχε με στέλεχος της τράπεζας HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Μετά από αυτή την παραδοχή, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συμφώνησε να αποσύρει τις κατηγορίες εις βάρος της Μενγκ την 1η Δεκεμβρίου 2022 -τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψή της. Ενώ η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Οτάβα να απελευθερώσει τη Μεγνκ και απέσυρε το αίτημά της για την έκδοσή της.

Παράλληλα με την κράτηση της κινέζας οικονομική διευθύντριας στην Οττάβα, το Πεκίνο είχε επιδοθεί σε μια “διπλωματία ομήρων” με την κράτηση δυο Καναδών πολιτών που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία. Ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από χρόνια που τελούσαν υπό κράτηση, ενώ η σύλληψη και η κράτησή του είχε εξαρχής εκληφθεί από τον Καναδά ως αντιποίνα των αρχών της Κίνας για τη σύλληψη της Μενγκ.

Λίγο μετά την επιστροφή της Μενγκ στα κινεζικά εδάφη,  ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την απελευθέρωση των «δύο Μάικλ», όπως τους αποκαλούν στον Καναδά, από την φυλακή στην Κίνα όπου κρατούνταν. Ωστόσο ο Καναδός πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους, διότι «πρόκειται για μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι δύο άνδρες αναμένεται να φτάσουν στον Καναδά σήμερα.

Το γεγονός ότι οι Κόβριγκ και Σπέιβορ αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ώρα με τη Μενγκ «επιβεβαιώνει» ότι το Πεκίνο επιδιδόταν σε «διπλωματία ομήρων», σχολιάζει ο Καναδός πρώην πρεσβευτής στην Κίνα Γκι Σεν-Ζακ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε την απόφαση του Πεκίνου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Καναδούς μετά την «αυθαίρετη» κράτησή τους. Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ προσπαθούν να περιορίσουν τις κινήσεις δημόσιας έντασης, αν και οι δύο δυνάμεις εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται για θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και οι δασμοί.