Εν μέσω περιόδου εγγραφών για τις ιδιωτικές σχολές και την ώρα που όλο και περισσότερα κρατικά πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, το ΣΑΕΠ προχωράει σε αναγνωρίσεις μεταπτυχιακών τίτλων (MBA) σε απόφοιτους κολεγίων.
Τα πτυχία που αναγνωρίζονται αυτές τις ημέρες είναι κυρίως από Βρετανικά πανεπιστήμια, ωστόσο δεν πάει πολύς καιρός από την αποκάλυψη της Daily Mail περί ιδρυμάτων της Μεγάλης Βρετανίας που παρέχουν τίτλους με ελλιπή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Βρετανία εδώ και χρόνια κατηγορείται ότι λειτουργεί ως βιομηχανία παραγωγής πτυχίων, αλλά τον Απρίλιο αποκαλύφθηκε ότι πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν με το αζημίωτο ολοκληρωμένους τίτλους σπουδών με ελάχιστη παρακολούθηση από πλευράς φοιτητών.
Την ίδια ώρα ο δημόσιος τομέας στην παιδεία καταρρέει. Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα διακόψει επ' αόριστον την λειτουργία του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενη για τον «διωγμό» 498 εργαζομένων, αφήνοντας έτσι 839 ανθρώπους να εξυπηρετούν 65.000 φοιτητές και 34 τμήματα. Θυμίζουμε ότι το ΕΚΠΑ μαζί με το Μετσόβειο και το ΑΠΘ παράγουν το 80% του ακαδημαϊκού έργου και συγκαταλέγονται (ανάλογα και με τις λίστες) στα 100 καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε αυτές τις ημέρες στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την διαθεσιμότητα στην παιδεία. Οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βάζει λουκέτο στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα πιστεύουν ότι πολύ σύντομα το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Το Δελτίο Τύπου της ένωσης κολεγίων μοιάζει καταρχάς πανηγυρικό αλλά με μια δεύτερη ανάγνωση είναι εμφανές ότι οι πιέσεις προς το υπουργείο Παιδείας συνεχίζονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αιτήσεις αναγνώρισης είναι εκατοντάδες και οι διαδικασίες αργές, με αποτέλεσμα ακόμα και η αναγνώριση ενός MBA (που είναι ευκολότερη) να απαιτεί τρεις με τέσσερις μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, η ταυτόχρονη αδυναμία του δημοσίου και η ταυτόχρονη ανακοίνωση αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων δεν είναι τυχαία. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τρέχουν να καλύψουν το κενό που αφήνει η κυβερνητική πολιτική.