Μετά την διακοπή περίπου ενός μήνα της διαδικασίας, έφθασε η ώρα στην κρίσιμη και πολυετή δίκη για την δράση της οργάνωσης και τα εγκλήματα τα οποία αποδίδονται σε μέλη της και για τα οποία κατηγορούνται είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί η εισαγγελέας να τοποθετηθεί.

Πριν προχωρήσει στην υπόθεση των αιγύπτιων ψαράδων η εισαγγελέας είχε τοποθετηθεί για την υπόθεση του Π. Φύσσα. Ως ανθρωποκτονία με δόλο αναγνώρισε τη δολοφονία του αντιφασίστα, Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβρη του 2013 σε δημόσια θέα στο Κερατσίνι, η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία πρότεινε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά κατά την αγόρευση της στην πολύκροτη δίκη. Ωστόσο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι «οι κινήσεις Ρουπακιά δείχνουν ότι δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα. Μόνος κινήθηκε, μόνος αποχώρησε». Δεν δέχθηκε ούτε ότι το πλήθος των χρυσαυγιτών ήταν συντεταγμένο και ακολουθούσε οδηγίες, όπως έχει προκύψει από μαρτυρίες, και αμφισβήτησε την στοχοποίηση του Π. Φύσσα.

Ανθρωποκτονία με δόλο η δολοφονία Φύσσα αλλά «μόνος κινήθηκε – μόνος αποχώρησε» ο Ρουπακιάς για την εισαγγελέα

«Το 2012 ομάδα ατόμων μετέβη στο Πέραμα, στη μονοκατοικία όπου διέμεναν 4 Αιγύπτιοι υπήκοοι, αλιεργάτες. […] ενώ οι 3 αδερφοί κοιμόντουσαν στην οικία και αντιλήφθηκαν ότι κάποιος χτυπούσε την πόρτα και έλεγαν “μουνιά, για να μάθετε, βγείτε έξω” […] έσπασαν τα παράθυρα και έριξαν υλικό που γέμισε με σκόνη και δε μπορύσαν να αναπνεύσουν […] κατά τη διαφυγή τους προκάλεσαν φθορές με ξύλα και πέτρες στα υπ’ αριθμ. επαγγελματικά οχήματα του Άχμεντ Αμπουχάμεντ, η ζημία που ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 6000 αντίστοιχα […] είδε ότι τους επιτέθηκαν και πρόλαβε να τους δει καλά.

Είχαν ανέβει στην ταράτσα που κοιμόταν ο Αμπουζίντ και τον χτύπησαν σε καίρια σημεία με καδρόνια στο πρόσωπο και στο σώμα. Ανέβηκαν οι 3 και είδαν τον Αμπουζίντ που φιλοξενούσαν με αίματα να φωνάζει. […] φώναξαν σε βοήθεια. […] όπως φαίνεται από το Τζάνειο έφερε τραύματα, κατάγματα γνάθου, ρήξη πνεύμονα, οίδημα και εκχυμώσεις εκ του ακτινολογικού ελέγχου επιβεβαιώθηκε το διπλό κάταγμα γνάθου. […] Ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής και ανίκανος για εργασία για απροσδιόριστο διάστημα. […] Δεν εξετάστηκε από ιατροδιακστή καθώς δεν ευρέθη άτομο με τα στοιχεία του Αμπουζίντ στον Ευαγγελισμό. Αναζητήθηκαν άτομα που επέβαιναν σε μηχανές. […] Έδωσε εντολή στην Πολυχρονίδου που ήταν σε υπηρεσία με συνάδελφό της. […] Μετέβησαν με εντολή του Κέντρου ασυρμάτων στη συμβολή Λαμπράκη να αναζητήσουν τα ανωτέρω ύποπτα άτομα […] εντόπισαν 3 σταθευμένα δίκυκλα και 6 άτομα που φορούσαν μπλούζες της ΧΑ. Ήταν συνεργάσιμα και προσήχθησαν […] κατά την παραμονή τους οι ανωτέρω κατηογορούμενοι είπαν ότι βρίσκονταν σε αναψυκτήριο που απέχει απο το σημείο του ελέγχου 10 λεπτά με μέση ταχύτητα» είπε αρχικά η εισαγγελέας Α. Οικονόμου αναφερόμενη σε όσα λέει το βούλευμα.

Κατά την τοποθέτηση της για τη δολοφονική επίθεση κατά των αιγύπτιων ψαράδων η εισαγγελέας πρότεινε την υποβάθμιση του κατηγορητηρίου με την μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

«Δεν αποδεικνύεται ο ανθρωποκτόνος σκοπός των κατηγορουμένων. […] Οι πράξεις των κατηγορουμένων δεν έχουν στα χαρακτηριστικά την πρόθεση ανθρωποκτονίας με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση […] Το έγκλημα της βαριάς σωματικής βλάβης μπορεί να επέλθει από αμέλεια όπως τροποποιήθηκε από τον Νόμο […] από το αποδεικτικό υλικό προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να τραυματίσουν και όχι να σκοτώσουν τον παθόντα και επομένως προτείνω την ενοχή τους ως τελέσαντες βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», ανέφερε σύμφωνα με όσα μετέδωσε το GoldenDawnWatch.

Κατά την εισαγγελέα, από τα πραγματικά περιστατικά σε συνδυασμό με τα αναγνωστέα έγγραφα δεν πρόεκυψε θανατηφόρος σκοπός «καθώς τον εγκατέλειψαν τη στιγμή που τον άφησαν αιμόφυρτο […] Αν υπήρχε θανατηφόρος σκοπός θα είχαν μείνει και παρά τις κλήσεις σε βοήθεια του παθόντος».