του Κώστα Εφήμερου
Στο βίντεο που βλέπετε παραπάνω η κυρία Αυγέρη σχολιάζει το «το πιστεύετε αυτό; Στην ίδια χώρα ζούμε» με το φοβερό πολιτικό επιχείρημα «όχι δεν ζούμε στην ίδια χώρα. Εγώ ζω εδώ ενώ εσείς πηγαινοερχόσαστε» και στην απάντηση του «μα είναι δυνατόν επειδή ταξιδεύω στο εξωτερικό για να προωθήσω τα συμφέροντα της χώρας μου να μου λέτε ότι δεν ζούμε στην ίδια χώρα;» η κυρία Αυγέρη συνεχίζει λέγοντας «ζούμε, αλλά όχι με τους ίδιους όρους στην ίδια χώρα». Ο Βαρουφάκης σε αυτή την αναίδεια απαντάει «βρίσκεστε εδώ επειδή το 2013 μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα παλέψαμε για να ανοίξει και πάλι η ΕΡΤ» και στην συνέχεια υποστηρίζει ότι «πέσατε στη παγίδα της Τρόικας εσωτερικού που χρησιμοποιεί την τακτική της λάσπης για να μην επιτευχθεί ισηγορία. Αυτή τη στιγμή αντί να συζητάμε για το χρέος συζητάμε για το αν ο Βαρουφάκης ζει στην Ελλάδα η όχι και για αυτό ευθύνεστε εσείς προσωπικά και η απαράδεκτη δημοσιογραφική σας τακτική».
Το περιστατικό θα ήταν στην πραγματικότητα άνευ ουσίας. Μια κακή στιγμή της δημοσιογράφου που αντί να πιέσει τον καλεσμένο της με κάποιο πολιτικό επιχείρημα επέλεξε έναν άστοχο αφορισμό. Το «ακόμα και αν ζούμε στην ίδια χώρα δεν το κάνουμε με τους ίδιους όρους» ισχύει άλλωστε και για την πλειοψηφία των Ελλήνων σε σχέση με την κυρία Αυγέρη που είναι μια καλά αμειβόμενη δημόσιος υπάλληλος που καταγγελλόταν από τους συναδέλφους της για υποτακτική συμπεριφορά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που στην περίπτωσή της, εφόσον οι καταγγελίες αυτές αφορούσαν την δημοσιογραφική της δεοντολογία, προφανώς και αποτελεί σημαντικό ζήτημα.
Μια εβδομάδα μετά, μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Βαρουφάκη που περιλαμβάνει πολλές και ντροπιαστικές λεπτομέρειες για την κυβέρνηση Τσίπρα, το βίντεο ανασύρθηκε προκειμένου να συνεχιστεί η δολοφονία χαρακτήρα του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Αν αφήσουμε στην άκρη διάφορα αστεία «δημοσιογραφικά» εγχειρήματα όπως το Olympia.gr και το TheFAQ, τη σκυτάλη πήρε η ποταμίσια Χριστίνα Ταχιάου με άρθρο της στο Protagon που προσωπικά θαύμασε την ψυχραιμία των συναδέλφων της μπροστά σε έναν άνθρωπο που εμφανίστηκε με ένα πελώριο αίσθημα ανωτερότητας απέναντί τους. Μάλιστα βρήκε «άψογους» και τους δύο δημοσιογράφους, αποδεικνύοντας προφανώς και την δική της δημοσιογραφική ανεπάρκεια. Γράφει παρακάτω «Πόσο τσαμπουκάς, πόσο μάγκας, πόσο εγωιστής, πόσο νάρκισσος!». Άλλο ένα φοβερό πολιτικό επιχείρημα. Η Ταχιάου μετέφερε το πώς ένιωσε η δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: «Αισθάνθηκα βία. Σαν αυτή που είχε βιώσει η Κανέλη με τον Κασιδιάρη». Κρατήστε το αυτό.
Ωστόσο η κυρία Αυγέρη που κατηγορήθηκε από τον Βαρουφάκη ότι εκπροσώπησε επάξια την «Τρόικα εσωτερικού» δεν σταμάτησε εκεί. Φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό του Αλαφούζου και στην εκπομπή της Αντωνοπούλου και υποστήριξε ότι «Ο τρόπος του (Βαρουφάκη) ήταν καθαρά σεξιστικός, ενώ χαρακτηρίζω τη συνολική του συμπεριφορά φασιστική. Έδειξε παντελή έλλειψη σεβασμού κι εμπιστοσύνης στους δημοσιογράφους, ξεκίνησε με την απόλυτη ακύρωσή τους. Δεν πίστευα ότι θα συμπεριφερόταν έτσι, εάν το πίστευα δε θα έκανα τη συνέντευξη , όπως δεν κάνω με χρυσαυγίτες, γιατί μπορεί να τύχει το οτιδήποτε μαζί τους».
Κάποιος να μάθει ελληνικά στους δημοσιογράφους
Στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας εμφανίζονται συχνά πολλά προβλήματα γλώσσας. Για παράδειγμα οι δημοσιογράφοι συχνά χρησιμοποιούν τη λέξη «προπηλακισμός» εννοώντας φάπες, όταν στην πραγματικότητα σημαίνει εξύβριση. Η κυρία Αυγέρη όμως το πήγε ένα βήμα παραπέρα
Δηλώνει αρχικά ότι ένιωσε βία όπως η Κανέλη με τον Κασιδιάρη. Ίσως πρέπει να της εξηγήσουν ότι η λεκτική και σωματική είναι διακριτές και διαφορετικές μορφές βίας. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι βία ένιωσε και ο Βαρουφάκης όταν του είπαν ότι δεν ζει στη χώρα του π.χ.
Επιπλέον η Αυγέρη αποδίδει σεξισμό στα λόγια Βαρουφάκη -ένας Θεός ξέρει γιατί- και χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του φασιστική!. Προφανώς η κυρία Αυγέρη υπέθετε ότι μπορεί η Δημοσιογράφος να λέει αναίδειες χωρίς ο καλεσμένος να αντιδράει γιατί τότε θίγεται η γυναικεία της υπόσταση, νιώθει σαν να έφαγε σφαλιάρα και όλο αυτό μετατρέπεται σε μια έκφραση φασισμού. Επέδειξε, λέει, έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης στους δημοσιογράφους. Γιατί άραγε;
Το πιο ωραίο όμως είναι ότι η Αυγέρη «δεν κάνει συνεντεύξεις με χρυσαυγίτες». Αυτή είναι προφανώς η νέα γραμμή επίθεσης στον Γιάνη Βαρουφάκη. Η νέα version της θεωρίας των δύο άκρων.
Αγαπητοί «συνάδελφοι». Κάντε ένα φρεσκάρισμα στα ελληνικά σας και στην δημοσιογραφική δεοντολογία. Γιατί ως δημοσιογράφοι έχετε υποχρέωση να μην αλλάζετε το νόημα των λέξεων. Οι λέξεις δεν είναι άδεια κουτιά να τους βάζετε μέσα νοήματα καθώς βολεύει εσάς ή τα πολιτικά σας συμφέροντα. Υπάρχουν ουσιαστικά θέματα πολιτικής κριτικής αν επιθυμείτε να ασκήσετε κριτική στον Βαρουφάκη. Τα πουκάμισά του, το πόσο σηκώνει το φρύδι του όταν μιλάει, το ύφος του και η προφορά του είναι όλα δημοσιογραφικά παντελώς ανούσια. Όπως και η «δημοσιογραφία» που ασκείτε.
» Διαβάστε επίσης: Ένα προσωπικό disclaimer σχετικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη