Με τις εκλογές στη Γερμανία άντε πόρτας, η Ντόυτσε Βέλλε (Deutsche Welle, DW, Γερμανικό Κύμα) αποχαιρετά με ένα ευμεγέθες ντοκυμανταίρ – πορτραίτο την επί 16 χρόνια καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μία, τώρα πια, ιστορική ηγέτιδα της χώρας, που το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει σε άλλα χέρια σύντομα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ό,τι η απερχόμενη γερμανίδα ηγέτις παρουσιάζεται να έχει πράξει λάθος – μέσω κάποιων εκ των συνεντεύξεων – κυρίως στο θέμα της αντιμετώπισης της Ευρω-κρίσης και της δεύτερης φάσης του προσφυγικού.

Η Μέρκελ υπήρξε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας και ανέλαβε τα ηνία της χώρας το Νοέμβριο του 2005. Όπως αναφέρει και η DW, από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της υπήρξε αυτό που περιγράφεται στο συνοδευτικό κείμενο ως «η ελληνική κρίση χρέους». Γι’ αυτό και μεταξύ των παγκόσμιας εμβέλειας πολιτικών προσωπικοτήτων που μιλούν για εκείνην – από τον Τζωρτζ Μπους το νεώτερο μέχρι τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και από την Ντίλμα Ρούσεφ ως τον Φρανσουά Ολάντ- ο λόγος δίνεται και στο Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και τον καθηγητή του Στάνφορντ Νάιαλ Φέργκουσον, τους δύο που δεν αποπειρώνται να αγιογραφήσουν την Μέρκελ.

«Την θεωρώ συμπαθή φιγούρα, ένα αξιοπρεπές πλάσμα, το οποίο, χωρίς καμμία αναστολή (ruthlessly) επιδιώκει αυτό που θεωρεί το σωστό δρόμο. Η διαφωνία μου μαζί της είναι στο ποιός είναι ο σωστός δρόμος», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όπως αναφέρεται στο ντοκυμανταίρ- και γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, στην, θετική για τη Μέρκελ, εισαγωγή του φιλμ, τοποθετούμενος μεταξύ άλλων διεθνών προσωπικοτήτων. Είναι ένα σχόλιο αντιδιαμετρικά αντίθετο με τα υπόλοιπά του, ωστόσο, και επιλέγεται για να δώσει θετικό τόνο σε ένα ντοκυμανταίρ – ύμνο, με ελαφρές νότες αντικειμενικότητας, στην απερχόμενη καγκελάριο, η οποία κατ΄ουσίαν παρουσιάζεται ως μία από τις σημαντικότερες ιστορικές φιγούρες του  πρώτου πέμπτου του 21ου αιώνα.

«Η Άγκελα Μέρκελ απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι μπορεί να ‘καταπιεί’ τους αντιπάλους της, ειδικά τους άνδρες αντιπάλους της που την υποτίμησαν γιατί είναι γυναίκα» θα πει, επίσης, περίπου στο 10ο λεπτό. Μιλώντας ειδικά για την κρίση, στα δεκαεπτάμισυ λεπτά, ο γγ του ΜέΡΑ25 δεν είναι τόσο ευγενικός, πάντως. Αναφέρει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε την ηλιθιότητα τραπεζών όπως της Ντόιτσε Μπανκ, της Σοσιετέ Ζενεράλ κλπ που δημιούργησε την καταστροφή της κρίσης του ευρώ. Και, τις έσωσε μεταφέροντας κυνικά όλες τις απώλειές τους στις πλάτες των φορολογουμένων. Θα περάσει στην ιστορία ως η καγκελάριος που επέτρεψε σε κάτι τέτοιο να συμβεί, και που το βάφτισε …αλληλεγγύη με τους Έλληνες, τους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς, κάτι που σίγουρα δεν ήταν».

«Ως ευρωπαϊστής, θα ήθελα να ήταν κι εκείνη παθιασμένη με την Ευρώπη. Να ενώσει την ήπειρο. Αντ’ αυτού, όντας υπερβολικά απαθής [dispassionate] επέτρεψε στις φυγόκεντρες δυνάμεις να μας διαλύσουν, να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες και ανισορροπίες εντός της Ευρώπης, και εν τέλει να αδυνατίσουν τόσο την Ευρώπη όσο και τη Γερμανία», θα πει λίγο αργότερα, περί το 20ο λεπτό.

Μιλώντας για το προσφυγικό και τη γερμανική στάση επί Μέρκελ, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει πως «απέδειξε πως έχει ανθρωπισμό» με τη αρχική στάση της, αλλά «αυτό που έκανε λίγες εβδομάδες αργότερα, δωροδοκώντας αποτελεσματικά τον Ερντογάν της Τουρκίας με δισεκατομμύρια ευρωπαϊκού χρήματος, ώσατε ο Ερντογάν να επιτρέψει σε μας, τους Ευρωπαίους, να παραβιάσουμε το Διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες – κάτι που μετέτρεψε τη Λέσβο και άλλα μέρη της Ευρώπης σε φυλακές και για τους ντόπιους και για τους πρόσφυγες, και επίτρεψε το κλείσιμο των συνόρων και τους ηλεκτρικούς συνοριακούς φράκτες… »