Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πέτερ Στάνο επισήμανε ότι τα γεγονότα οι μονομερείς ενέργειες «θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια και εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πολιτών πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της νύχτας, στο βόρειο Κόσοβο στήθηκαν οδοφράγματα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της στρατιωτικής δύναμης του NATO (KFOR). Υπήρξαν ακόμη και αναφορές για πυροβολισμούς.

Η κατάσταση στο Κόσοβο έχει καταλαγιάσει από το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η Ε.Ε. «ήταν και παραμένει σε στενή επαφή τόσο με το Κόσοβο όσο και με τη Σερβία και επίσης σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, την EULEX, την KFOR και τους διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Στόχος είναι να κατευναστούν οι εντάσεις».

Ο Πέτερ Στάνο ανέφερε ότι μετά την αποδοχή από το Κόσοβο του αιτήματος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ για αναβολή των σχεδιαζόμενων μέτρων η Ε.Ε. κάλεσε τη Σερβία και το Κόσοβο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη μελλοντική πορεία, να βρουν λύσεις και να αποτρέψουν την επανεμφάνιση τέτοιων εντάσεων.

Μετά την παρέμβαση ΗΠΑ και Ε.Ε., η κυβέρνηση του Κοσόβου ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ικανοποιημένος που επικράτησε η λογική. «Εργαζόμαστε για να ηρεμήσουν τα πράγματα, αυτό είναι το σημαντικότερο για μας και όσο κι αν είναι δύσκολο, δεν παραδινόμαστε και στο τέλος η Σερβία θα νικήσει», ανέφερε.

Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι είχε δώσει διορία ένα μήνα στους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες που θα εκδίδονται από τις αρχές του Κοσόβου. Επίσης, είχε αποφασιστεί να μην γίνονται αποδεκτά από σήμερα τα σερβικά δελτία ταυτότητας στις συνοριακές διαβάσεις και στους κατόχους τους θα παρέχονταν προσωρινό έγγραφο για την είσοδο στο Κόσοβο, με διάρκεια παραμονής 90 ημερών.