Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euractiv, η Κομισιόν τάσσεται κατά του ενδεχόμενους σύστασης ενιαίου ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, με το επιχείρημα που αναφέρει ότι Οι κατώτατοι μισθοί που «αποτελούν αντικείμενο δέουσας διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους» μπορούν να επικαιροποιούνται με τους εξής τρόπους:

  • Να παράσχουν στους ευάλωτους εργαζομένους οικονομικό απόθεμα σε χαλεπούς καιρούς·
  • Να δημιουργήσουν ισχυρότερα κίνητρα προς εργασία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της παραγωγικότητας·
  • Να μειώσουν τις μισθολογικές ανισότητες στην κοινωνία·
  • Να αυξήσουν την εγχώρια ζήτηση και την ανθεκτικότητα της οικονομίας·
  • Να συμβάλλουν στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν «δεν αποσκοπεί στον καθορισμό ενιαίου ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού ούτε στην εναρμόνιση των συστημάτων καθορισμού κατώτατου μισθού. Κάθε πιθανό μέτρο θα εφαρμόζεται διαφορετικά ανάλογα με τα συστήματα και τις παραδόσεις καθορισμού κατώτατου μισθού του κράτους μέλους, με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων και της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.

Άνοιγμα της Κομισιόν προς τις χώρες που ζητούν αυστηρότερους όρους για τον δανεισμό από το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι κοινωνικοί εταίροι κάθε κράτους – μέλους καλούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις της διαβούλευσης έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2020. Μεταξύ άλλων καλούνται να επιλέξουν το καταλληλότερο είδος πράξης.

«Η Επιτροπή εξετάζει τόσο νομοθετικές όσο και μη νομοθετικές πράξεις, δηλαδή μια οδηγία στον τομέα των συνθηκών εργασίας και μια σύσταση του Συμβουλίου. Υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού και για να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους επαρκής χρόνος ώστε να υποβάλουν τις απαντήσεις τους, η προθεσμία αυτή είναι μακρύτερη απ’ ό,τι σε προηγούμενες διαβουλεύσεις. Το επόμενο βήμα σ’ αυτό το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης είναι είτε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας βάσει του άρθρου 155 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ) είτε η υποβολή πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».