Δημοσίευμα του euractiv, που επικαλείται δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, τονίζει ότι η ΕΕ θέλει να βάλει όρια στον Ερντογάν, που υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει η συνθήκη της Λωζάννης καθώς έχουν περάσει πλέον 94 χρόνια από την υπογραφή της και τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ερντογάν τόνισε πως είναι αναγκαίες ορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λωζάννης, δεδομένου ότι «έχουν περάσει 94 χρόνια από την υπογραφή της και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν πολλά καινούρια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».

Η ΕΕ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία μέσω αξιωματούχου της, που υπογράμμισε ότι οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να είναι σεβαστές από όλους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις διεθνείς συνθήκες».

Παράλληλα, ζήτησε δημιουργική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Βλέπουμε αυτήν την επίσκεψη σαν επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ και η Τουρκία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και συνεργασία σε διάφορα πεδία, όπως το εμπόριο, τις μεταφορές, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας –πάνω σε αυτό είχαμε μία συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα στις 29/11- και στην οικονομία: αύριο θα έχουμε εδώ στις Βρυξέλλες μία συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας για την ανάπτυξη διαλόγου υψηλού οικονομικού επιπέδου. Χρειάζεται δημιουργική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και για να προχωρήσουμε αυτές τις σχέσεις παρακάτω».