Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για τις ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν σχετικά με την ύφεση στην Ελλάδα για το 2020, που αναμένεται να φτάσει στο 9,7%, παρά τις αρκετά πιο αισιόδοξες προβλέψεις που έχει κάνει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. 

Η Κομισιόν προβλέπει «ιστορική» ύφεση στην ΕΕ για το 2020 – Εκτίμηση για ύφεση 9,7% στην Ελλάδα

Ανέφερε πως «βάζουμε στο οπλοστάσιο το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση της απασχόλησης», ευελπιστώντας να λάβουν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Ιούνιο και μετά, ωστόσο μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου μπορούμε να πορευτούμε με τα δικά μας ταμειακά διαθέσιμα.

«Η ύφεση θα έχει σχήμα V και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. Η Ευρώπη έχει αποδεχθεί όλα τα σχέδια που έχουν γίνει αλλά υπάρχει χρονική υστέρηση στο πότε θα εισρεύσουν οι πόροι. Η ΕΕ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ακόμα και έτσι εκτιμούμε ότι μέχρι αρχές Ιουλίου θα τα βγάλουμε μόνοι μας ταμειακά. Η αίσθηση στο εξωτερικό είναι ότι η ελληνική οικονομία στάθηκε καλά στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, στήριξαμε με επάρκεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Υποστήριξε ότι ότι η στήριξη των εργαζομένων «για τον Μάιο θα ισχύσει για όσες εταιρείες παραμείνουν κλειστές ή για το τμήμα των εργαζομένων που μένει σε αναστολή» και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν τα μέτρα και για τον Ιούνιο. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για «λελογισμένες» μειώσεις φόρων. «Είναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων. Υπάρχουν και άλλα μέτρα προς αξιολόγηση. Υπάρχουν ζητήματα για την μείωση της προκαταβολής φόρων, για τον ΦΠΑ στις μεταφορές. Αν τα αθροίσουμε, όμως, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Θα υπάρχουν μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, θα υπάρχουν κλαδικές παρεμβάσεις. Κάνουμε το βέλτιστο έχοντας το βλέμμα στην μετακορονοϊό εποχή».