Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκκινήσει επίσημα νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας, ισχυριζόμενη ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε το διεθνές δίκαιο σχετικά με την εφαρμογή του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία. Πρόκειται για την δεύτερη αντίστοιχη διαδικασία που εκκινούν οι Βρυξέλλες εντός έξι μηνών για το Brexit, μετά την απειλή του περασμένου έτους από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παρακάμψει μέρος της συμφωνίας απόσυρσης μέσω του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η ΕΕ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι παραβίασε τις διατάξεις καλής πίστης στη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη μονομερή του απόφαση πριν από δύο εβδομάδες να καθυστερήσει την εφαρμογή μέρους του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με τους ελέγχους των εμπορευμάτων που αποστέλλονται από τη Βρετανία στην περιοχή.

Επισήμως και εκτός ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς η Βρετανία

Η επίσημη ανακοίνωση νομικής αγωγής εκδόθηκε με συνοδευτική επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μάρος Σέβκοβιτς, προς τον νέο υπουργό Ντέιβιντ Φροστ. Καλεί τη Βρετανία να «διορθώσει και να μην εφαρμόσει» την απόφασή της 3ης Μαρτίου να παρατείνει τις περιόδους χάριτος για τους ελέγχους στα εμπορεύματα των σουπερμάρκετ που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Η επιστολή αναφέρει παραβιάσεις ουσιαστικών διατάξεων της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την κυκλοφορία εμπορευμάτων και ταξιδιών κατοικίδιων ζώων που εφαρμόζονται δυνάμει του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.  Συγκεκριμένα, επικαλείται την παράγραφο 4 του άρθρου 12 του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και τις ευρύτερες διατάξεις σχετικά με την κυκλοφορία των εμπορευμάτων, βάσει του άρθρου 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ κατηγορεί τη Βρετανία ότι παραβίασε το καθήκον καλής πίστης σύμφωνα με το άρθρο 5 της συμφωνίας αποχώρησης και πως ο γραμματέας της Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις, ανακοίνωσε ότι το  θα παρατείνει τις περιόδους χάριτος για ελέγχους σε τρόφιμα σούπερ μάρκετ μέχρι τον Οκτώβριο «χωρίς συζήτηση ή διαβούλευση με την ΕΕ».

Έχει δοθεί περιθώριο ενός μήνα στη Βρετανία για να υποβάλει επισήμως τις παρατηρήσεις του. Εάν αποτύχει να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με καλή πίστη, η ΕΕ θα είναι σε θέση να δρομολογήσει μηχανισμό επίλυσης διαφορών, οι οποίες, αν δεν επιλυθούν, ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Ο Σέβκοβιτς δήλωσε ότι οι μονομερείς αποφάσεις και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ηνωμένο Βασίλειο ξεφεύγουν από τον σκοπό και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές της ΕΕ λένε ότι ελπίζουν η νομική δράση να αποτυπώσει τη δυσαρέσκεια για τη μονομερή απόφαση και να επιλυθεί το ζήτημα μέσω περαιτέρω διαπραγματεύσεων για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μέσω της ειδικής επιτροπής για τη Βόρεια Ιρλανδία. Αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Βρετανία πρέπει να σταματήσει να ενεργεί μονομερώς και να παραβιάζει τους κανόνες που έχει υπογράψει, και υπογράμμισαν πως η ΕΕ αντιδρά σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω των κανόνων που προβλέπονται στη συμφωνία. Συμπλήρωσαν ωστόσο πως ελπίζουν ότι η νομική οδός δεν θα είναι απαραίτητη και πως ευελπιστούν ότι θα βρεθεί μια λύση από κοινού.

Επισημάνθηκε πως αυτό που χρειάζεται για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και το είδος μονομερούς δράσης που παρατηρείται από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χτίζει εμπιστοσύνη και πως σε αντάλλαγμα της συμφωνίας για την περίοδο χάριτος, η ΕΕ ζήτησε από τη Βρετανία να παράσχει έναν «οδικό χάρτη» που θα περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο εφαρμογής του πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία, αλλά αυτό δεν παραδόθηκε ποτέ από το Λονδίνο.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βρετανίας δήλωσε ότι οι κινήσεις για παράταση της περιόδου χάριτος μονομερώς κινούνται «στο πλαίσιο της νομιμότητας και αποτελούν μέρος μιας εφαρμογής του πρωτοκόλλου καλή τη πίστει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για προσωρινά, λειτουργικά βήματα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση στη συνηθισμένη ζωή».