Η Βουλή της Ουγγαρίας ενέκρινε με ψήφους 137 υπέρ και 53 κατά το νομοσχέδιο που δίνει πλέον στα χέρια του ακροδεξιού πρωθυπουργού υπερεξουσίες. Ο Ορμπάν πλέον μπορεί να νομοθετεί, για απροσδιόριστο διάστημα, για όλα με διατάγματα και να παραμείνει στην εξουσία «για όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δηλαδή επ’ αόριστον.
Παράλληλα, του δίνεται η δυνατότητα να φυλακίζει έως και οκτώ χρόνια όσους παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας για τη μη εξάπλωση του ιού, ενώ μπορεί να φυλακίσει έως και πέντε χρόνια αυτούς που «διαδίδουν ψευδείς ή διαστρεβλωμένες ειδήσεις» για την πανδημία.
Παρά τα πρωτοφανή μέτρα του ακροδεξιού πρωθυπουργού, η ΕΕ κλείνει τα μάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να τον καταδικάσει αλλά αναφέρθηκε σε «θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ» από τις οποίες δεν πρέπει να παρεκλίνουν τα κράτη – μέλη.
Είναι θεμελιώδους σημασίας τα έκτακτα μέτρα να μην λειτουργούν εις βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας. Οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων του αναγκαίου και να είναι αυστηρά αναλογικά. Δεν μπορούν να διαρκούν επ΄αόριστον. Είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε ότι δεν παραβιάζουν τις αρχές μας».
Δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει πως η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, τόνισε πως «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αορίστου διάρκειας δεν αποτελεί εγγύηση της δημοκρατίας και ότι ακόμη και οι συζητήσεις στα ΜΜΕ αποτελούν εκφάνσεις ελεύθερης και δημοκρατικής τάξης πραγμάτων».
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ, δήλωσε ότι ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας πέτυχε αυτό που για καιρό ονειρευόταν. «Τώρα πέτυχε αυτό που για καιρό ονειρευόταν, να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό εξουσιών και να μην υπόκειται σε έλεγχο. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Έχει ήδη καταφερθεί κατά των ΜΜΕ, της δικαιοσύνης και των εργαζομένων, τώρα στόχος του είναι οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές».
Αδιαφορεί ο Ορμπάν
Ο ίδιος ο Ορμπάν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει, παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί να φέρει η ΕΕ. «Είπα στους κακόπιστους της ΕΕ ότι δεν είναι εποχή να εμφανίζονται με κάθε εδους ερώτηση νομικής φύσης σαν να τα ξέρουν όλα καλύτερα. Μετά την κρίση θα έχουμε αρκετό χρόνο για συζητήσεις. Εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν – και δεν μπορούν – ας μην εμποδίζουν τουλάχιστον την Ουγγαρία να αμύνεται».