του Σταμάτη Βρετινάρη*

Η αντιρωσική υστερία  που έχει κατακλύσει τον κόσμο τον τελευταίο καιρό έχει πιάσει πλέον επικίνδυνα επίπεδα. Χαρακτηριστικά σε ιδιωτική κλινική στο Μόναχο αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ρώσους πολίτες, επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης σε ρωσικές εκκλησίες και σε μαγαζιά που πουλούσαν ρωσικά προϊόντα. Αλλά δεν λείπουν και οι γελοιότητες, όπως η απαγόρευση ρωσικών γατών από διαγωνισμούς και την μετονομασία προϊόντων σε φούρνο στη Γερμανία. Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ψυχροπολεμική αντιμετώπιση σε επίπεδο επιστήμης. Τα πράγματα από τότε έχουν εκτροχιαστεί παντελώς, με την δυτική επιστημονική κοινότητα να προσπαθεί με κάθε τρόπο να τιμωρήσει και να αποκλείσει τους/τις ρώσους/ίδες επιστήμονες/ισσες.

Σε βασικό ευρωπαϊκό οργανισμό χρηματοδότησης, εσωτερικά email αναφέρουν

Σε απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, ορισμένα έθνη θέτουν περιορισμούς στις συνεργασίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι επιστήμονες τους, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την λίστα συγγραφέων σε μερικές δημοσιεύσεις του collaboration.

[ στα μεγάλα δίκτυα επιστημονικής συνεργασίας είθισται στις δημοσιεύσεις που βγαίνουν από το δίκτυο να μπαίνουν ως συγγραφείς όλα τα μέλη]

Το email συνεχίζει λέγοντας πως

Οι Ρώσοι είναι οι επιτιθέμενοι και υπεύθυνοι για τη δολοφονία πολυάριθμων αθώων ανθρώπων. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους συλλογική ευθύνη. Παρακαλώ σημειώστε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι επιστήμονες είναι υπέρ του Πούτιν και υποστηρίζουν την εισβολή“.

Μάλιστα…

Αραγε υπάρχει συλλογική ευθύνη και για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, τους βομβαρδισμούς της Παλαιστίνης, της Υεμένης, του Βιετναμ, του αφγανισταν κλπ κλπ;

Θέλει η δύση να παίξουμε το παιχνίδι αυτό και να βάλουμε κάτω τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει αυτή, τα τελευταία 100 χρόνια μονάχα; Μην πάμε πιο πίσω σε αποικιοκρατίες και δεν ξαναμιλήσουμε σε ‘Αγγλο, Ισπανό, Γάλλο, Πορτογάλο, Ολλανδό κλπ. Αλήθεια, υπάρχει άραγε συλλογική ευθύνη;

Τέλος αναφέρει το email 

“Υπήρχαν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παρουσία ρωσικών διασυνδέσεων στην προηγούμενη έκδοση της δημοσίευσης. Το ΡΩΣΙΚΟ ΟΝΟΜΑ και το ΡΩΣΙΚΟ ΟΝΟΜΑ, που είχαν αυτές τις διασυνδέσεις, τις αφαίρεσαν τώρα, αλλά θα ήθελαν να τονίσουν ότι τάσσονται σθεναρά εναντίον αυτού του παράλογου πολέμου.”

Προκειμένου οι ρώσοι επιστήμονες να κρατήσουν τα ονόματα τους στις δημοσιεύσεις αυτές, μιας και είναι το έργο που παρήγαγαν, τους ανάγκασαν να υπογράψουν δήλωση (πολιτικών φρονημάτων) μετάνοιας

Εμείς, οι Ρώσοι επιστήμονες και επιστημονικοί αρθρογράφοι, δηλώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας στο έδαφος της Ουκρανίας. Αυτό το μοιραίο βήμα οδηγεί σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και υπονομεύει τα θεμέλια του καθιερωμένου συστήματος διεθνούς ασφάλειας. Η ευθύνη για την εξαπόλυση ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη βαρύνει εξ ολοκλήρου τη Ρωσία”.

Αυτός ο νέος ρόλος της ιεράς εξέτασης αρμόζει γάντι στις φιλελεύθερες ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της επιστημονικής κοινότητας της που λανθασμένα κρατά τα σκήπτρα των σκεπτόμενων και φίλων της ελευθερίας, μιας και μας (τα) είχαν ζαλίσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν λίγοι από εμάς μιλούσαμε για την κατάσταση (γενοκτονίας για μένα) στην Παλαιστίνη.

Όταν λοιπόν το κράτος απαρτχαιντ του Ισραήλ εισέβαλε στην Γάζα και την βομβάριζε, σιγή ιχθύος στην επιστημονική κοινότητα (και όχι μονο). ‘Οταν μιλούσαμε γι’ αυτό, μας δείχναν τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες. Πλέον όμως θαυμάζουν τους Ουκρανούς που φτιάχνουν μολότοφ, αλλάζουν τις φώτο προφίλ τους σε Ουκρανικές και για χάρη της ελευθερίας αναλαμβάνουν και τον ρόλο της ιεράς εξέτασης στο τσακίρ κέφι. Δύο μέτρα δύο σταθμά. Τουλάχιστον επιλέξτε μια οδό αντιμετώπισης. Γενικευμένο μποικοτάζ σε όλους όσους κάνουν εισβολές. Δεν θα μιλούσα για υποκρισία ολκής εάν πράτταν το ίδιο ακριβώς και στους ισραηλινούς επιστήμονες, στους αμερικάνους, στους σαουδάραβες κλπ. Η υποκρισία της δύσης έχει φτάσει σε επίπεδα επικίνδυνα. Je suis hypocrites.

Η Ρωσία πλέον επίσημα εκδιώχθηκε από τον διεθνή δίκτυο CERN και από το δίκτυο χρηματοδότησης COST. Πολλοί επιστήμονες βλέποντας την ζοφερή κατάσταση, ξεκίνησαν την συλλογή υπογραφών ενάντια στις διώξεις και τους αποκλεισμούς επιστημόνων. 

 

*Ο Σταμάτης Βρετιναρης είναι υπ. διδάκτωρ αστροφυσικής