Η Κομισιόν χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση της Τουρκίας για το πάγωμα της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδας, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, την Πέμπτη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πηγές από τις Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις από την Τουρκία για την τοποθέτηση Τσαβούσογλου. Παράλληλα, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο επίσημης τοποθέτησης της ΕΕ, «σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές» και επισήμαναν ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία δεν επηρεάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη πως η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, ως αντίποινα στην εξέλιξη της υπόθεσης με τους Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι από την Ελλάδα.
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Γνωρίζουμε όμως ότι έχουν μεγάλη πίεση από τη Δύση, υπάρχει συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας με την Ελλάδα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Σημειώνεται ότι η διμερής συμφωνία Τουρκίας – Ελλάδας προβλέπει την επιστροφή «παράτυπων μεταναστών» στην Τουρκία από την Ελλάδα με αντάλλαγμα την επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων εντός της ΕΕ κα είναι διαφορετική από τη συμφωνία επανεισδοχής ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.
Η συμφωνία επανεισδοχής που είχαν υπογράψει Ελλάδα – Τουρκία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αφορά πρακτικά την περιοχή του Έβρου, καθώς τα νησιά καλύπτονται από την κοινή δήλωση Τουρκίας – EE τον Μάρτιο του 2016. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να στέλνει πίσω στην Τουρκία «παράτυπους μετανάστες» που έρχονται από τα βόρεια σύνορα, ώστε ως αντάλλαγμα να στείλει η Τουρκία Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει ανταλλαγή με τους Έλληνες στρατιωτικούς»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να εξετάσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται επί μήνες στην Ανδριανούπολη χωρίς ακόμα να τους έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία.
«Εμείς δεν συναλλασσόμεθα με την Τουρκία και ούτε μπαίνουμε στη λογική της ανταλλαγής που αυτή διεκδικεί και θέλει αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι παράνομα κρατούμενοι. Κλείνουν τρεις μήνες από την παράνομη φυλάκιση των δύο στελεχών μας και δεν έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορητήριο. Πρόκειται όχι για δίκαιο, πρόκειται για βαρβαρότητα δικαίου, να κρατείται κάποιος για τρεις μήνες χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο. Ασκούμε τις πιέσεις που πρέπει να ασκήσουμε σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Αμερική και στη Ρωσία και σε όλους εκείνους που μπορούν να ασκήσουν επιρροή, έτσι ώστε να αφεθούν ελεύθεροι».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραμικρή αμφισβήτηση των συνόρων της. Δήλωσε ότι η ενότητα του ελληνικού λαού με τις Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας.
«Είμαστε χώρα της ειρήνης και θέλουμε να προάγεται η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αλλά μέχρι εκεί, γιατί από κει και πέρα δεν αφήνουμε ούτε το ελάχιστο περιθώριο να αμφισβητηθεί έστω κι ένα μικρό κομματάκι του Αιγαίου, των αιθέρων μας, της χερσαίας μας γης. Και αποτρεπτική δύναμη έχουμε και ενότητα έχουμε και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι άψογα συντεταγμένες.
Είμαστε η χώρα που με τις Ένοπλες Δυνάμεις της και με τον ελληνικό λαό, λέμε πάρα πολύ καθαρά ότι δεν επιτρέπουμε στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως συγκεκριμένα με σαφήνεια καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και συνολικότερα από το διεθνές δίκαιο» τόνισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «αυτή η ενότητα μεταξύ του ελληνικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι το ισχυρό μας αμυντικό και αποτρεπτικό όπλο. Η χώρα μας πορεύεται, πορεύεται σε καλύτερες ημέρες και αυτήν την πορεία όλος η ελληνικός λαός θα την υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις».
«Άλλα αντί άλλων από την Τουρκία»
Την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, βρέθηκε στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ενημέρωσε τους ομόλογους του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και επισήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απέφυγε να απαντήσει.
«Ζήτησα από τον Τούρκο ομόλογό μου ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών να δώσει απάντηση και να εξηγήσει τι σήμαινε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ότι θα “πακετάρουν” τους 8 αξιωματικούς οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα. Όπως συνήθως κάνει η Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός μίλησε για άλλα αντί άλλων. Η απάντηση που έδωσε για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και χωρίς καν να υπάρξουν κατηγορίες, ήταν ότι η Τουρκία εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα.
Τέτοιου είδους παλικαρισμοί ενόψει των εκλογών, τέτοιου είδους ανακοινώσεις για το εσωτερικό, η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται και όταν έρχεται στις Βρυξέλλες να κάνει τον καλό σύμμαχο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει καλή γειτονία, επιδιώκει τις καλές σχέσεις, αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τέτοιου είδους προκλήσεις».
Περιμένει λύσεις από ΕΕ ο Μπαλάφας
Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, δήλωσε στην τηλεόραση του «Kontra» πως το προσφυγικό ζήτημα είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου και τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και την ΕΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση.
«Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου. Πάνω που είμαστε έτοιμοι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να ενισχύσουμε τις διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, έρχονται αυτές οι δηλώσεις. Φυσικά περιμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης, διότι τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε δηλώσεις και δημοσιεύματα.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία αυτά τα κάνει για δύο λόγους. Αφενός για να πιέσει τη χώρα μας για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα και έχουν πάρει άσυλο. Από την άλλη, να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, η οποία έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει την χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Και παρόλο που οι επιστροφές προς την Τουρκία δεν ήταν πολλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαμε και έχουμε σκοπό να ενισχύσουμε τις επιστροφές αυτές».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί άμεσα το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά της και να λάβει αποφάσεις ισότιμη ανάληψη ευθυνών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής.
«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες. Είναι μεγάλο ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, ζήτημα εθνικής ασφάλειας και διεθνών σχέσεων. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κρύβει το πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών. Αν όλοι κλείσουν τα σύνορά τους, θα σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των προσφύγων-μεταναστών είναι το κεντρικό πρόβλημα που καθορίζει συνειδήσεις, διαμορφώνει πολιτικές τάσεις και εκλογικές συμπεριφορές. Τα κύματα των μεταναστών δεν μπορούν να εμποδιστούν όσο υπάρχουν πόλεμοι και μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες και ισότιμη ανάληψη ευθυνών σε όλα τα επίπεδα για να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».
Αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Η ΝΔ και το κίνημα Αλλαγής εξέφρασαν την αντίδραση τους απέναντι στις δηλώσεις του Τσαβούσογλου. Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της. «Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας. Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».
Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και έκανε λόγο για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. «Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται. Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».