«Πολλοί υπουργοί Εξωτερικών ανέλαβαν να πουν ότι θα πρέπει να είναι όρος για τη νέα ηγεσία να απαλλαγεί και από τη ρωσική επιρροή εκεί, διότι είναι μια βάση όπου διεξάγουν επίσης τις δραστηριότητές τους προς την Αφρική και τους νότιους γείτονές τους», δήλωσε η Κάλλας στους δημοσιογράφους μετά τη συγκέντρωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Θα θέσουμε λοιπόν αυτό το θέμα στην ηγεσία όταν θα έχουμε τις συναντήσεις» προσέθεσε.
Η ΕΕ προσεγγίζει την Ταχρίρ αλ-Σαμ που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ και έχει θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προτού το μπλοκ χορηγήσει επίσημη αναγνώριση στις νέες αρχές ή δημιουργήσει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, δήλωσε η Κάλλας. Η ΕΕ είχε προηγουμένως αναστείλει όλες τις διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Άσαντ.
Η Κάλλας δήλωσε ότι η ΕΕ θα θέσει το ζήτημα των ρωσικών βάσεων Ταρτούς και Χμεϊμίμ στη Συρία κατά τη διάρκεια των αρχικών επαφών με την Ταχρίρ αλ-Σαμ. Η Ρωσία έχει αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της από αυτές τις βάσεις, αλλά δεν έχει αποσυρθεί πλήρως από τη Συρία.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας δήλωσε ότι στέλνει έναν διπλωμάτη της ΕΕ στη Συρία για να έρθει σε επαφή με τις ένοπλες ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ταχρίρ αλ-Σαμ. Η κίνηση αυτή έρχεται αφού ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε άμεση επαφή με την ομάδα.