«Η Ε.Ε. έλαβε μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Την επέκταση των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας των εξελίξεων στην Κριμαία αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τη λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί.
Τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν μπαίνουν στο στόχαστρο της ΕΕ, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου. Άλλα 12 άτομα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα», η Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας του Ιουνίου ακυρώθηκε, ενώ οι οικονομικές κυρώσεις -ζήτημα σαφώς δυσκολότερο- εξετάζονται.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, η ΕΕ αποφάσισε να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου.
Παράλληλα, προστέθηκαν άλλα 12 ονόματα στη λίστα των 21 προσώπων για τα οποία απαγορεύθηκε η έκδοση βίζας, ενώ «πάγωσαν» και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στα 12 νέα ονόματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, συγκαταλέγονται κάποιοι «πραγματικά υψηλόβαθμοι», σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ.
Η Ε.Ε. έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία», όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία», εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Οι «28» ψάχνουν επιπλέον τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουκρανία, ενθάρρυναν τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομικά πληγείσα χώρα και υποστήριξαν την πρόταση για τη χορήγηση στην Ουκρανία δανείου 1,6 δισ. ευρώ.
Επίσης συμφώνησαν να ζητήσουν από την Επιτροπή να ετοιμάσει μια αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων των ευρύτερων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν παράλληλα την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (0ΑΣΕ ), υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και συνεκτικό μήνυμα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Στόχος είναι να διαβεβαιώσουμε «τον υπόλοιπο κόσμο και τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας ότι καμία μειονότητα δεν διώκεται σήμερα, ότι δεν γίνονται πογκρόμ στην Ουκρανία όπως έχει αναφερθεί σε κάποια άρθρα και σε κάποιες πολιτικές δηλώσεις», επισήμανε πηγή της Κομισιόν την οποία επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία .
«Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε μια αποστολή διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το σχέδιο αυτό θα συζητήσουν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
«Προσπαθούμε να το κάνουμε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ», όμως «υπάρχει μια δυσκολία, η Ρωσία είναι μέλος του ΟΑΣΕ και μπορεί να θέσει βέτο ή όρους που να αλλοιώνουν εντελώς τη φύση της αποστολής».