Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο έχει καταδικάσει μόνο των Γιώργο Μπουρδούβαλη και τον Ευθύμη Γιαννουσάκη ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τέσσερις κρατούμενους τουρκικής καταγωγής.
Συγκεκριμένα για τον 42χρονο εφοπλιστή, ο οποίος φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης και είχε κριθεί ένοχος για το αδίκημα της διαμετακόμισης των ναρκωτικών, προτάθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια και η επιβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Επίσης, στον ναυλομεσίτη ή «κάπτεν Τζορτζ», που είχε κριθεί και αυτός ένοχος για το αδίκημα της διαμετακόμισης ναρκωτικών, προτάθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια και η επιβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Για τρεις εκ των τεσσάρων Τούρκων που είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί,
όπου βρέθηκε σημαντικό μέρος της κατασχεθείσας ποσότητας των ναρκωτικών, προτάθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια και η επιβολή προστίμου 500.000 ευρώ κατά άτομο. Για τον τέταρτο Τούρκο η πρόταση της εισαγγελέως ήταν 12 χρόνια με την κατηγορία της απλής συνέργειας στη μεταφορά.
Για έναν Ιρανό, που φερόταν ως ο «συνοδός» του φορτίου της ηρωίνης και ο οποίος έχει καταδικαστεί για άμεση συνέργεια στη διαμετοκίμηση και για απλή συνέργεια στη μεταφορά, προτάθηκε η ποινή των 20 χρόνων με πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Για δύο φερόμενους συνεργάτες του 42χρονου εφοπλιστή, προτάθηκε η ποινή των 12 χρόνων με απλή συνέργεια και η ποινή των 20 ετών για μεταφορά κατ' εξακολούθηση.
Για τους καταδικασθέντες για απλή συνέργεια τρεις Έλληνες επιχειρηματίες, που φέρονται να συνδέονται με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και εμπορική εκμετάλλευση του πλοίου, ο εισαγγελέας πρότεινε την ποινή της φυλάκισης 12 ετών.
Επίσης, για τον Τούρκο οδηγό της νταλίκας που είχε συλληφθεί στο λιμάνι του Πειραιά και κατηγορείτο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας πρότεινε την ποινή των δέκα χρόνων.
Η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές θα ανακοινωθεί την Τρίτη 2 Αυγούστου. Η εισαγγελέας είχε απορρίψει όλα τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών.
Οι θάνατοι κατηγορουμένων
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο πέθανε ο 32χρονος Ινδός μηχανικός του Noor 1 και τρίτο τη τάξει μέλος του πληρώματος, ο οποίος κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας. Ο 32χρονος φέρεται να αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία και να μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε πεθάνει στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενος τουρκικής καταγωγής που εθεωρείτο ένας από τους οργανωτές της διακίνησης ηρωίνης, ενώ επίσης από το 2014 είχαν διαπραχθεί στην Τουρκία και στην Ολλανδία έξι δολοφονίες που σχετίζονταν έμμεσα ή άμεσα με την υπόθεση της μεταφοράς ηρωίνης.