Μαζική είναι η απάντηση που δίνουν για ακόμη μια φορά φοιτητές, μαθητές και καθηγητές στους δρόμους, καθώς πραγματοποιούνται μαζικά συλλαλητήρια απέναντι στο νομοσχέδιο Κεραμέως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα, χιλιάδες είναι οι φοιτητές που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο το οποίο ξεκίνησε λίγο μετά τη 13:00, ενώ λίγο πριν ξεκινήσει η αστυνομία έκανε μαζικούς ελέγχους σε τσάντες και βεβαιώσεις κυκλοφορίας φοιτητών προχωρώντας σε κάποιες προσαγωγές.

Χιλιάδες είναι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που ξαναβγήκαν στους δρόμους και στη Θεσσαλονίκη απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια για τα ΑΕΙ.

Σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων, επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και αδυναμία κάλυψης των ακαδημαϊκών αναγκών και των γνωστικών προϋποθέσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων συνεπάγεται το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, οι οποίοι αναδομούν το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, και εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αλλά και το πλήγμα που θα δεχθεί το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.

Αλέξανδρος Γαστεράτος/ TPP
Αλέξανδρος Γαστεράτος/ TPP
Αλέξανδρος Γαστεράτος/ TPP
Αλέξανδρος Γαστεράτος/ TPP
Αλέξανδρος Γαστεράτος/ TPP
Αλέξανδρος Γαστεράτος/ TPP
Αλέξανδρος Γαστεράτος/ TPP

Θ. Καμπαγιάννης: Η κατάθεση του νομοσχεδίου Κεραμέως στη Βουλή είναι μια υγειονομική βόμβα

Με αφορμή την πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως εν μέσω πανδημίας να εισαγάγει το νομοσχέδιο για την Πανεπιστημιακή αστυνομία και ευρύτερα για τα ΑΕΙ προς ψήφιση, «η κυβέρνηση αποδεικνύει και στον πλέον καλόπιστο ότι αδιαφορεί πλήρως για την δημόσια υγεία και την διασπορά του ιού», όπως σημειώνει ο δικηγόρος και μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θανάσης Καμπαγιάννης με δήλωση του. «Αν έχει μείνει έστω και ψήγμα υπευθυνότητας σ’ αυτή την ανεύθυνη, κυνική και αλαζονική κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να βγει δημόσια και να δηλώσει ότι το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί εν μέσω πανδημίας, και μάλιστα σε μια φημολογούμενη επιθετική φάση της» προσθέτει.

Και συνεχίζει ο ίδιος:

«Αν δεν το πράξει, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρη την ευθύνη για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία, όση υπευθυνότητα και αν επιδείξουν οι φοιτητές φορώντας μάσκες και προστατεύοντας τους γύρω τους.

Προφανώς, η διασπορά του ιού θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από την ακροδεξιά και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για νέες κυβερνητικές απαγορεύσεις και όξυνση του αυταρχισμού απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. “Για να προστατεύσουμε την υγεία σας, θα σας σπάσουμε τα κεφάλια”: αυτή θα είναι αναπόδραστα η κυβερνητική και μηντιακή γραμμή.

Το λέμε δυνατά: Είμαστε με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές! Είμαστε με τα νιάτα και τους δασκάλους τους, που ζητάνε δημόσια δωρεάν παιδεία και όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους και μόνες απέναντι σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, που διασπείρει τον ιό και την αστυνομοκρατία».

Από την εκπαιδευτική κοινότητα μέχρι πρώην υπουργούς Παιδείας της ΝΔ «η αστυνομία στα Πανεπιστήμια δεν είναι καλή ιδέα»