Δεκατρείς νεκροί και πενήντα εφτά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στο νησί Ιάβα της Ινδονησία. 41 από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Το στρώμα στάχτης έχει κρύψει σπίτια και αυτοκίνητα. Στον τραγικό απολογισμό προστίθενται και ο θάνατος ζώων. Η έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται στου ανατολικό τμήμα της Ιάβας σημειώθηκε χθες, Σάββατο, μετά τις 15:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος).

Σύννεφα καπνού και τέφρας κάλυψαν τον ουρανό και αιφνιδίασαν τους κατοίκους προκαλώντας τον πανικό, παρ’όλο που η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Σεμέρου είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Περίπου 900 άνθρωποι χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν σε καταφύγια και τεμένη.

Ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB), Αμπντούλ Μουχάρι δήλωσε πως δύο από τους 13 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί. Η BNPB είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται, οι περισσότεροι λόγω εγκαυμάτων.

Ο Μουχάρι διευκρίνισε επίσης πως 10 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Σάββατο, διασώθηκαν και πως διασώστες εξακολουθούν να ερευνούν την περιοχή.

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να μην πλησιάζουν σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου, διότι ο αέρας στην περιοχή είναι επικίνδυνος για τους ευάλωτους ανθρώπους, λόγω της σκόνης από την ηφαιστειακή τέφρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ινδονησία υπάρχουν τουλάχιστον 150 ενεργά ηφαίστεια.