Η ΕΚΤ τονίζει σε ανακοίνωση της ότι το σχέδιο νόμου που της απέστειλε η κυβέρνηση στις 22 Φεβρουαρίου έχει σημαντικά κενά σχετικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς δεν συνοδεύεται από εκτίμηση επιπτώσεων σε επίπεδο χρηματοπιστωτικό ή οικονομικό.
Οι παρατηρήσεις της αφορούν «τις επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, τις επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και του ηθικούς κινδύνους και τον συνολικό αντίκτυπο στη νοοτροπία των πληρωμών», ενώ όπως τονίζεται η εφαρμογή του νόμου ίσως επιτρέψει στις τράπεζες «να αυστηροποιήσουν αδικαιολόγητα τους όρους δανειοδότησης κάτι που θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των δανειοληπτών, ακόμη και αυτών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».
Παράλληλα, επισημαίνουν πως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας « ενδέχεται ακόμη να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις, καθώς επιτρέπει σε οφειλές που τιτλοποιούνται βάσει του νόμου 3156/2003 για ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες διατάξεις, καθώς και σε οφειλές που μεταβιβάζονται βάσει του νόμου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να ρυθμίζονται και βάσει των διατάξεών του, παρέχει δε νομική προστασία σε ένα ευρύ φάσμα οφειλών που περιλαμβάνουν και τις επιχειρηματικές».
Η ΕΚΤ τονίζει πως πρέπει να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, προκειμένου να μην επηρεάζεται η λειτουργία των τραπεζών. «Η συσσώρευση των δικαστικών υποθέσεων, σε συνδυασμό με την αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης, επηρεάζει τη δυνατότητα των τραπεζών να εισπράττουν τις δανειακές τους απαιτήσεις και, κατ' επέκταση, να χορηγούν δάνεια».
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην ΕΚΤ και την ελληνική πλευρά. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης.
Οι θέσεις της ΕΚΤ ουσιαστικά ταυτίζονται με τις θέσεις της Κομισιόν, όπως αυτές τέθηκαν στην έκθεση για τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση». Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι σχέδιο που χρήζει βελτιώσεων, καθώς θεωρούν πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά».
Θεωρούν το σχέδιο υπερβολικά ευρύ, καθώς επεκτείνεται και στα επιχειρηματικά δάνεια και θα μπορούσε να ευνοήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης η πρόταση της κυβέρνησης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων και την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για πτωχεύσεις στρατηγικής».