Η συμφωνία εφόσον ολοκληρωθεί έγκαιρα, είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει μία “στροφή” μείζονος σημασίας που θα επηρεάσει και τις ελληνικές τράπεζες.
Η στροφή αφορά την στάση της ΕΚΤ απέναντι στους ομολογιούχους πρώτης εξασφάλισης για τις τράπεζες οι οποίες θα κριθεί ότι είναι μη βιώσιμες και θα αφορά για πρώτη φορά το “κούρεμα” της αξίας των τραπεζικών πρώτης εξασφάλισης μη εγγυημένων ομολόγων.
Σύμφωνα με τις διαρροές πληροφοριών από το τελευταίο ΔΣ της ΕΚΤ η πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου ήταν υπέρ της “νομιμοποίησης” της απώλειας αυτής για τους ομολογιούχους εφόσον αφορά τράπεζες οι οποίες θα μπουν σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό καθώς αφορά μία μεγάλης έκτασης αγορά τραπεζικών ομολόγων τα οποία έχουν αντιμετωπισθεί από μεγάλο μέρος επενδυτών ως αποταμιευτικά προϊόντα.
Η λογική της στάσης αυτής από την ΕΚΤ είναι ότι για τις τράπεζες που θα “κλείσουν” προέχει η προστασία των αποταμιευτών και όχι των επενδυτών ακόμα και αν πρόκειται για αποταμιευτικά επενδυτικά προϊόντα…
Στην πραγματικότητα οι λόγοι που σπρώχνουν την ΕΚΤ στο “κούρεμα” των τραπεζικών ομολόγων έχει να κάνει με το γεγονός ότι η “αναδιάρθρωση” στην οποία θα υποχρεωθούν οι ισπανικές τράπεζες είναι τέτοιας έκτασης που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα υπάρχοντα “εργαλεία”.
Στο πίσω μέρος της εκτίμησης αυτής είναι βέβαια το ενδεχόμενο να υπάρξει στο ορατό μέλλον μία ανάλογη κατάσταση στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα (και σε άλλα συστήματα όπου η κατάσταση επιδεινώνεται) καθώς τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων βαδίζουν σταθερά στα βήματα των ισπανικών που έχουν ξεπεράσει το 5,5% !
Η “στροφή” αυτή από την διοίκηση της ΕΚΤ όπως είναι φανερό, εφόσον ενεργοποιηθεί (γιατί οι υπουργοί οικονομικών έχουν προς στο παρόν στυλώσει τα πόδια) θα αλλάξει άρδην τις προϋποθέσεις για τον τρόπο και τους όρους χρηματοδότησης των προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνολικά, μαζί και του ελληνικού του οποίου η δεύτερη δόση των 25 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί έτσι κι αλλιώς στην καλύτερη περίπτωση πριν από τα τέλη του έτους… Με αυτή την έννοια οι αποφάσεις του Eurogroup της Παρασκευής, αν και δεν έχει στην ατζέντα του θέματα που να αφορούν άμεσα την Ελλάδα, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις στο ανοικτό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δημιουργώντας ένα καθοριστικό προηγούμενο.