Ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη

Περίπου στις 8:30 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις χτύπησαν το κουδούνι της Rosa Nera. Κάτοικος ο οποίος ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ετοιμαζόταν να πάει στο νοσοκομείο άνοιξε την πόρτα. Οι αστυνομικοί ήταν μαζί με τον εκπρόσωπο της Belvedere, της εταιρείας που παρά τα νομικά κωλύματα και τις διαφωνίες θεσμών, δήμου και αρχαιολόγων έχει νοικιάσει το κτίριο από το Πολυτεχνείο και σκοπεύει να προχωρήσει στην ξενοδοχοποίησή του, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε επιχείρηση εκκένωσης και μπήκαν μαζί στο κτίριο.

«Ο Κ. ήταν εμφανώς καταβεβλημένος από την ασθένειά του, και οι αστυνομικοί το πρόσεξαν. Τον συνέλαβαν και στη συνέχεια κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Τον δούλευαν κιόλας, του έλεγαν πάλι καλά ήρθαμε κι εμείς να σε πάει κάποιος στο νοσοκομείο και μετά οι μπάτσοι παρέα με τον εκπρόσωπο της Belvedere μπήκαν στο κτίριο και ξεκίνησαν την εκκένωση», περιγράφει στο TPP ο Γιώργος, κάτοικος της κατάληψης ο οποίος την ώρα της εκκένωσης είχε πάει στη δουλειά του και έτσι δε συνελήφθη.

Χειροπέδες σε 9 κατοίκους

Από το σύνολο των 17 κατοίκων, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στους 9, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο, ανάμεσά τους και 5 πρόσφυγες και μεταξύ αυτών μία γυναίκα από το Μαρόκο η οποία είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Ειδικά οι πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί αυτή τη στιγμή είναι πολύ φοβισμένοι. Φοβούνται ότι θα τους διώξουν από τη χώρα Γνωρίζουμε ότι δεν άσκησαν βία. Σε σχέση με την προηγούμενη εκκένωση οι δυνάμεις της αστυνομίας ήταν πολύ λιγότερες. Ακούστηκε ότι η εταιρεία έδωσε εγγυήσεις στην αστυνομία ότι θα προχωρήσει στη μίσθωση ιδιωτικών security», εξηγεί ο Γιώργος.

Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα

Η τελευταία εκκένωση άφησε καμένη γη – «Έκλεψαν τα αντικείμενα αξίας και μετά το φόρτωσαν σε μετανάστες»

Οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν στους υπόλοιπους κάτοικους οι οποίοι έφτασαν εσπευσμένα μετά την είδηση της εκκένωσης ότι θα τους επιτραπεί να μπουν ανά τριάδες και να μαζέψουν τα πράγματά τους. «Αυτή τη φορά ήταν πιο διαλλακτικοί όμως και στην προηγούμενη εκκένωση είχαν δώσει εγγυήσεις και τελικά μπήκαν μέσα και έκλεψαν οτιδήποτε είχε αξία. Έβαλαν μετανάστες να κάνουν το κουβάλημα και μετά έλεγαν ότι μας έκλεψαν αυτοί και τους το φόρτωσαν. Έκλεψαν εργαλεία, ραβδιστικά, ηχεία. Επιμείναμε, τους είπαμε ότι τα ραβδιστικά είναι τρία μέτρα το καθένα, δεν μπαίνουν στην τσέπη. Βγάλαμε ανακοίνωση και τελικά μας είπαν εντάξει, ελάτε να πάρετε τα πράγματά σας και μας έδωσαν εν τέλει τα μισά», εξηγεί

Οι καταστροφές από την προηγούμενη εκκένωση ήταν ανυπολόγιστες. Στη Rosa Nera λειτουργούν παιδικό στέκι, χαριστικό παζάρι, η δομή φιλοξενίας (Στέγη των Ρόδων), χειμερινό καφενείο, αίθουσα προβολών – εκθεσιακός χώρος, εργαστήριο, θέατρο και βιβλιοθήκη. «Την προηγούμενη φορά κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη, αγοράσαμε ξανά ένα ένα καινούρια βιβλία. Πετούσαν πράγματα του θεάτρου από τον πρώτο όροφο για να το εκκενώσουν για να μην χρησιμοποιήσουν τις σκάλες, ενώ τους είχαμε ζητήσει να πάμε με κούτες και να τα μαζέψουμε συντονισμένα. Έσπασαν τα πάντα και το πιο οδυνηρό είναι ότι τσιμέντωσαν τις αποχετεύσεις για να καταστραφούν οι τουαλέτες. Μετά από ένα χρόνο έγινε η επανακατάληψη του χώρου χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες φύλαγαν το χώρο, κάτι το οποίο είχε δυσαρεστήσει και τους ίδιους και γι’ αυτό τώρα η Belvedere φαίνεται να δίνει εγγυήσεις για ιδιωτική φύλαξη. Το φτιάξαμε όλο από την αρχή, δώσαμε πάρα πολλά χρήματα. Τώρα τους είπαμε ότι δεν θέλουμε να συμβεί ότι συνέβη και την τελευταία φορά. Έχουμε μέσα προσωπικά αντικείμενα και πράγματα αξίας, όπως για παράδειγμα τα κλιματιστικά που έχουμε εγκαταστήσει», είπε.

Λίγο μετά την εκκένωση αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Rosa Nera και στη συνέχεια προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο όπου η τοπική αυτοδιοίκηση θα υποδεχτεί τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Σήμερα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί συνέλευση αλληλεγγύης στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και πλήθος

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο ενάντια στις συλλήψεις των κατοίκων.

«Υποτίθεται ο δήμος είχε πάρει ομόφωνη απόφαση ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει ξενοδοχείο πριν από ένα χρόνο. Τους είχε σταματήσει και η αρχαιολογική υπηρεσία. Όσο το κτίριο ήταν κατειλημμένο εμείς ακολουθούσαμε τις οδηγίες τους. Δεν σκάψαμε ούτε μισό μέτρο. Ιδιοκτησιακά το κτίριο ανήκει στο πολυτεχνείο και έχει μισθωθεί στην Belvedere. Δεν μπορείς να μισθώνεις ένα μνημείο και να το κάνεις ξενοδοχείο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των φορέων. Η τοπική κοινωνία είναι μαζί μας. Φοβόμαστε ότι τώρα θα αρχίσουν έργα με fast track διαδικασίες για την ξενοδοχοποίηση», καταλήγει.

Ενάντια στην ξενοδοχοποίηση οι αρμόδιοι φορείς, η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση

Το TPP συζήτησε με την αρχαιολόγο και διευθύντρια των συστηματικών ανασκαφών στο λόφο Καστέλι Μαρία Βλαζάκη η οποία εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος λόφος ήταν από τα προϊοστορικά χρόνια η καρδιά της πόλης. Το συγκρότημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος πράγμα που καθιστά αδύνατη τη χρήση του για τουριστική εκμετάλλευση. Αφενός, το απαγορεύει το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο το οποίο προβλέπει μόνο εκπαιδευτικές ή στρατιωτικές χρήσεις ενώ αφετέρου είναι αντίθετοι και οι φορείς της πόλης. Έχουν αντιτεθεί ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης, το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, τα επιμελητήρια, οι σύλλογοι τοπογράφων, μηχανικών κ.α., αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Στην εξέταση της αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χανίων αποφάσισε ο συγκεκριμένος χώρος να έχει χρήση κοινωνικών λειτουργιών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση, ενώ αποφασίστηκε και ο δημόσιος χαρακτήρας του συγκροτήματος.

Για να προχωρήσει η ξενοδοχοποίηση του κτιρίου, απαιτούνται οι εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία. Άλλο ωστόσο να παρακάμπτονται οι αρμόδιοι, και άλλο να δίνουν οι ίδιοι την έγκριση για έργα τα οποία κανονικά θα σκόνταφταν στην νομοθεσία. Σε περίπτωση που δοθούν οι εγκρίσεις και προχωρήσει το έργο θα ακολουθήσει προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο όμως σε αντίστοιχη περίπτωση για το μετρό Θεσσαλονίκης συντάχθηκε με τα αρμόδια υπουργεία παρά τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων και των φορέων.