Το δίκτυο επικαλούμενο συνεντεύξεις δύο κουβανών μετέδωσε πως ένα εκ των θυμάτων, 38 ετών γιατρός από την Αβάνα, που ήθελε να ζητήσει άσυλο στην Ισπανία, βρέθηκε στην Τουρκία. Ο ίδιος μαζί με άλλους δύο ήρθαν στη χώρα μας μέσω της Β. Μακεδονίας και συνελήφθησαν, με τους αστυνομικούς να τους βάζουν σε ένα λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα.

Ξυλοδαρμός μετανάστη
(ALJAZEERA.COM)

«Είπα στους αξιωματικούς ότι είμαι γιατρός από την Κούβα και ήμουν εκεί για να ζητήσω πολιτικό άσυλο. Με κοίταξαν και γέλασαν», ανέφερε στο Al Jazeera ο Κουβανός. Έχοντας περάσει ένα βράδυ στο κρατητήριο μεταφέρθηκαν στο ποτάμι του Έβρου και αναγκάστηκαν να περπατήσουν σε γραμμή συνοδευόμενοι από ένοπλους κουκουλοφόρους.

«Νόμιζα ότι μας πήγαιναν για να μας σκοτώσουν» καταγγέλλει το θύμα με το ψευδώνυμο Τζοελ. Ένας αξιωματικός χτύπησε έναν από τους μετανάστες που είχαν αφήσει γυμνό, ενώ παράλληλα έβαζε το κεφάλι του στο νερό μέχρι άλλοι αστυνομικοί να τον σταματήσουν. Περίπου στα οχτώ άτομα μπήκαν σε βάρκα όπου φτάνοντας στα μισά της διαδρομής οι μετανάστες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν και να κολυμπήσουν προς την άλλη πλευρά.Ένας ακόμα Κουβανός στη μαρτυρία του ανέφερε ότι «όσα έζησαν ήταν ένας εφιάλτης.

«Τώρα, ανησυχώ μήπως είμαι παράνομος σε μια χώρα στην οποία δεν επέλεξα καν να πάω», ο 25χρονος στο Al Jazeera.Ο 25χρονος, με το ψευδώνυμο Ρενιέλ, κατήγγειλε την απέλαση του από την Ελλάδα στο κουβανικό προξενείο στην Τουρκία, αλλά του είπαν πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν απελαύνει κανέναν Κουβανό», ενώ εκείνος περιέγραφε ότι Έλληνες αστυνομικοί κατάσχεσαν το διαβατήριό του και δεν το επέστρεψαν.

Πάντως καταγγελίες όπως οι παραπάνω έρχονται συνέχεια στο φως και επιβεβαιώνουν την πρακτική των επαναπροωθήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά επιδεικτικά αρνείται.