Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται ασφαλείς πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει μέχρι νεοτέρας» κάθε διάλογο σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία ως συνέπεια της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της αποκλειστική οικονομικής ζώνης τους.

Μετά τη συμφωνία και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, η Αθήνα εκτιμά ότι ο «διάλογος είναι περιττός». Εντός του μήνα επρόκειτο να έρθει στην Αθήνα τουρκικό κλιμάκιο, ωστόσο οι νέες εξελίξεις ακυρώνουν την επίσκεψη. Η απόφαση ελήφθη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στρατιωτική ένταση που προκαλείται από πλευράς Άγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές.

Η κυβερνητική απόφαση υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο με την ελληνική αποστολή για την επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ.  Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία θα παραστούν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Κριτική Πέτσα για «ίσες αποστάσεις» και αδιαφορία ΝΑΤΟ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Πηγές του Μαξίμου διαψεύδουν τις πηγές του ΥΠΕΘΑ

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται σε άλλες πηγές, του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζεται ότι ο σχεδιασμός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία θα συνεχιστεί κανονικά. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η ανακοίνωση για «πάγωμα» των ΜΟΕ αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεν επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επιτίθεται στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κυβερνητική ανευθυνότητα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Παραμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και λίγες ώρες αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα και ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά.

Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης.

Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τέτοια πρωτοφανή ανευθυνότητα».

Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία «δεμένη» με τη Δύση και το ΝΑΤΟ

Ο Τζ. Πάιατ ξεκαθάρισε πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και της Ελλάδας να παραμείνει η Τουρκία «δεμένη» με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, εκθειάζοντας τις δράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα για να καταστήσει σαφές ότι δεν αναζητά κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Παράλληλα, αποδοκίμασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Άγκυρα με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση, “δεμένη” στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Δεύτερον έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις και τέλος θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι αν και δεν έχουμε δει το κείμενο υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας».

Το ΝΑΤΟ «κρεμάει» την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Δένδιας ζήτησε από την ΕΕ να πάρει θέση

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, Τζουζέπ Μπορέλ, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Ζήτησε από την ΕΕ να προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που υπερασπίζουν το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των θαλασσών.

«Του έκανα μια αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda και μόνο με την ύπαρξή τους αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών. Του ζήτησα επίσης να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των θαλασσών».

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του HellasJournal, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας πως είναι προκλητική και μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο  να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή.   Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης. Ειδικότερα, η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».