του Ευάγγελου Θεοδώρου

Είναι ένα ωραίο πρωί Κυριακής. Εντάξει, όχι και τόσο ωραίο, αλλά τουλάχιστον δεν έχει συμβεί κάτι κακό. Ακόμα. Γιατί με το που ανοίγεις το κινητό, βλέπεις την εξής είδηση: «Έρευνα Bertelsmann: Η Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού». Τάδε έφη skai.gr.

Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε το περιεχόμενο της είδησης. Το κυριακάτικο πρωινό έχει πλέον χαλάσει. Αντιγράφω μερικά σημεία του κειμένου, που αποτελεί αναδημοσίευση από το ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα στη συγκριτική μελέτη για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθεκτικότητα σε 29 χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Bertelsmann. Στη μελέτη αξιολογήθηκαν μεταξύ άλλων η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, η οργάνωση της διαχείρισης κρίσεων και η ανθεκτικότητα του κράτους πρόνοιας κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Η Ελλάδα πέτυχε ανώτερες θέσεις στις κλίμακες αξιολόγησης και είναι ένα από τα εκπληκτικά επιτυχημένα κράτη στη διαχείριση της πανδημίας», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.
«Αντιθέτως από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της έρευνας, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενημερώνονταν και συμπεριλαμβάνονταν στα μέτρα, διαπιστώνει η μελέτη».

«Το Ίδρυμα Bertelsmann αναφέρει ακόμη ως συμπέρασμα της μελέτης του ότι σε χώρες όπου η ελευθερία του Τύπου και τα πολιτικά δικαιώματα, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και οι κεντρικές δημοκρατικές αξίες διαβρώνονταν ήδη πριν από την κρίση, οι ανησυχητικές εξελίξεις εμπεδώθηκαν περαιτέρω ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν στο όνομα της μάχης για την κρίση του κορωνοϊού»(σ.σ. Σύμφωνα όμως με το ίδρυμα, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται επ’ ουδενί σε αυτές τις χώρες).

Αφού πιάσαμε λοιπόν το νόημα για όσα πραγματεύεται η είδηση, πάμε και στην ουσία:

1) Στην εν λόγω είδηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ που αναδημοσιεύεται από το ΣΚΑΪ, δεν αναφέρεται ότι η έρευνα αφορά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2021. Θυμίζω ότι στις 30 Ιανουαρίου 2021, οι θάνατοι από κορονοϊό ανέρχονταν σε 5.779. Έως χθες (11/12), οι θάνατοι ανέρχονταν σε 19.157. Άρα, όσον αφορά την πανδημία, η έρευνα μελετά την περίοδο Μάρτης 2020 – Ιανουάριος 2021 (καθώς το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εντοπίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020). Σε αυτούς τους 11 μήνες, η Ελλάδα είχε 5.779 θανάτους, άρα περίπου 525 ανά μήνα κατά μέσο όρο. Έκτοτε, ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί και ανέρχεται σε 1.237, τους αμέσως επόμενους 10 μήνες (Φεβρουάριος 2021- Νοέμβριος 2021) και αυξάνεται ακόμα περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη και ο Δεκέμβρης, με περίπου 100 θανάτους ανά μέρα. Επομένως, η μελέτη, καταπιάνεται με μια περίοδο που, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα, σε σχέση με όσα ακολουθούν. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αξίζει ειδικής μνείας σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, καθότι, χαλάει τον -ομολογουμένως- εντυπωσιακό τίτλο της είδησης.

2) Η μελέτη χαρακτηρίζεται από μεθοδολογικά σφάλματα. Συγκεκριμένα, αναφέρονται (σε ελεύθερη μετάφραση) τα εξής στα συμπεράσματα (executive summary) της έρευνας (μπορείτε να τη δείτε εδώ : https://www.sgi-network.org/2020/)

Α) «Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (μέχρι τον Γενάρη του 2021) συζητήθηκαν εντελώς ανοικτά και ελεύθερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έγιναν αποδεκτά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών».

B) «Ο πρωθυπουργός σε πολύ συχνή βάση, ενεπλάκη σε ανοικτές συζητήσεις με δημοσιογράφους που επέκριναν τις κυβερνητικές αποφάσεις». (Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αναφέρεται καν σε αυτό. Γιατί άραγε;).

Γ) «Οι ειδικοί, καθοδηγούσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις και η κυβέρνηση εφάρμοζε μέτρα μόνο μετά την συνεχή διαβούλευση με τους ειδικούς».

Βέβαια, οποιοσδήποτε παρακολουθεί την ολομέλεια της Βουλής ύστερα από το πρώτο lockdown, και είναι έστω λίγο ενημερωμένος για υποθέσεις όπως (ενδεικτικά) i) η λίστα Πέτσα και ο έλεγχος επί των ΜΜΕ, ii) η σύμβαση με την Palantir, iii) η αδιαφάνεια αναφορικά με το πώς και με ποια κριτήρια επιστημονικά κριτήρια συστάθηκε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (γιατί, για παράδειγμα, ο κ. Βασιλακόπουλος τοποθετήθηκε στη νέα επιτροπή ενώ δεν βρισκόταν στην προηγούμενη), iv) τα πάνω από 2 δις σε απευθείας συμβάσεις μέσα στην πανδημία & οι συμβάσεις της Σοφίας Νικολάου, v) η μανιώδης άρνηση του πρωθυπουργού να δέχεται ερωτήσεις από δημοσιογράφους εκτός της πολιτικής γραμμής του, vi) τα πρακτικά της Επιτροπής των Ειδικών & οι αρνήσεις τους σε διάφορα θέματα από το άνοιγμα του Τουρισμού μέχρι και τα σχολεία, αντιλαμβάνεται ότι και τα τρία προαναφερθέντα συμπεράσματα είναι ψευδή.

Επίσης, στα συμπεράσματα της μελέτης, αναφέρονται τα εξής: «Η κυβέρνηση, πολύ γρήγορα προσέλαβε νέο ιατρικό προσωπικό, διπλασίασε τις ΜΕΘ και κατάφερε να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας».

Ακόμη και εάν κανείς δεχθεί ότι διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, πάρα τις αλχημείες με τα στατιστικά στοιχεία από την κυβέρνηση αναφορικά με το πόσες Μονάδες έχουμε, το ερώτημα για το κατά πόσο στελεχώθηκαν επαρκώς παραμένει αναπάντητο (και ρητορικό).

Προσλήψεις στο ΕΣΥ, ακόμα και να έγιναν, ήταν ελάχιστες, ενώ το Σύστημα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, ειδικά από τον Σεπτέμβριο και ύστερα, μετά την αναστολή σύμβασης των υγειονομικών και τη μη αναπλήρωση τους, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Τρίτον, ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας», ενώ κόβει (εδώ και πάνω από έναν χρόνο) το 80% των χειρουργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διασωληνώνει ανθρώπους σε ράντζα του θανάτου (κυριολεκτικά), δεν συνάδουν μεταξύ τους.

Άρα το παραπάνω συμπέρασμα, στην καλύτερη «ωραιοποιεί» υπερβολικά την κατάσταση, σε σημείο να της δίνει άλλη υπόσταση, ενώ στην χειρότερη είναι απλά παραπλανητική.

Τούτων δοθέντων λοιπόν, συνοψίζουμε:

1) Τα περισσότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι ψευδή ή παρουσιάζουν ελλείψεις ουσιαστικών στοιχείων που θα έδιναν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, άρα παραπλανούν.

2) Η έρευνα δεν αφορά την χώρα μας το 11μηνο (που συνεχίζεται), κατά το οποίο χτυπήθηκε εντονότερα από την πανδημία, αλλά το 11μηνο που βάσει στατιστικών, η πορεία μας ήταν μακράν καλύτερη.
Άρα, διερωτώμαι, είναι «δημοσιογραφία» (ακόμα και για το ΣΚΑΪ), η αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ που υπάγεται στον κ. Πρωθυπουργό (και κόβει κομμάτια από συνεντεύξεις του);

ΥΓ. Κάποιοι… «κακεντρεχείς» θα μπορούσαν να προσθέσουν στα παραπάνω ότι οι επιστήμονες – συντελεστές της έρευνας, εργάζονται για συγκεκριμένα think tanks με συγκεκριμένη ατζέντα. Εγώ θα μείνω στην εξής φράση του Καρλ Μαρξ: «Η μεταρρύθμιση της συνείδησης συνίσταται αποκλειστικά στο να αφήσουμε τον κόσμο να αντιληφθεί τη δική του συνείδηση, ξυπνώντας τον από τα όνειρα που βλέπει για τον εαυτό του, εξηγώντας του τις ίδιες του τις πράξεις».