Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euractiv, οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να χαμηλώνουν τον πήχη σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από τη στιγμή που συνεχιστούν οι προκλήσεις της Άγκυρας.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ στρώνουν το έδαφος για τις «μετριοπαθείς» κινήσεις κατά της Τουρκίας

Κυρώσεις κατά Τουρκίας «οραματίζεται» ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προ ημερών ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει μπροστά στις «προειδοποιήσεις» μπροστά στις διεθνείς επικρίσεις. «Έχουμε  καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση»

Αερολογίες Μισέλ, σε «κλίμα Οκτωβρίου»

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας είχε γίνει λίγες ώρες μετά της δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» ανάμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως οι Βρυξέλλες έχουν απλώσει το χέρι στην Άγκυρα και την καλούν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μισέλ είχε σταθεί στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου που άφηνε «μετέωρες προειδοποιήσεις» προς την Άγκυρα, αναφέροντας πως «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ και το άρθρο 215  της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

Η Γερμανία βγάζει από το τραπέζι το ενδεχόμενο κυρώσεων

Την Παρασκευή κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαμήλωσε κατά πολύ τον πήχη για το ενδεχόμενο απόφασης κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του ερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τόνισε πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις», καθώς «για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία». Στο ίδιο πνεύμα και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άντεμπαρ, που δήλωσε ότι «δεν διαφαίνεται λύση» σχετικά με την ένταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Σ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις», επισημαίνοντας πως «για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία». Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά δεν είχε υπάρξει δέσμευση για κυρώσεις κατά της Άγκυρας. «Αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία ‘Αντεμπαρ,  δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τη Δευτέρα τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, ανέφερε με έμμεσο τρόπο ότι δεν θα αποφασιστούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας. Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».

Η Γερμανία προαναγγέλλει πως δεν θα ληφθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία, αλλά θα ήθελε να δει προσπάθειες συνεννόησης από τις δύο πλευρές.

«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλησεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ’ ευθείας συνομιλίες. Γι’ αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε, ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα».

Η Τουρκία «δεν υποκύπτει σε απειλές και ιμπεριαλιστικά σχέδια»

Δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu,  αναφέρει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε ότι οι σχεδιασμοί κυρώσεων της ΕΕ κατά της Άγκυρας αποτελούν «απαράδεκτο σχέδιο» και η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθούν τον ρόλο του θύματος των απειλών και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της Ένωσης.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί πλάνα και σχεδιασμούς χαρτών που επιχειρούν να αφαιρέσουν από την Τουρκία την κυριαρχία στις ακτές της Αττάλειας. Διαχρονικά, η χώρα μας δεν θέλησε ποτέ να δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αντιθέτως, ζητούμε να υπάρξει στην ευρύτερη περιοχή μια συμφωνία συνεργασίας, διπλωματίας και φιλίας που θα εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς δικαιοσύνης».