Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γ. Κατρούγκαλος συμμετείχε τη Δευτέρα στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και μετά το τέλος της συνάντησης, ο τόνισε ότι μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προέβησαν σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Υπογράμμισε πως έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην τουρκική πλευρά ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. «Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ εξίσου και η ΑΟΖ καθεμίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης», ανέφερε και επισήμανε ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.
Όπως τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, δήλωσε ότι όλοι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.
Ο Τσίπρας θα ζητήσει την τοποθέτηση ευρωπαίων ηγετών
Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και μετά το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που θα εισηγηθεί τις διατυπώσεις στο Συμβούλιο Αρχηγών, εφόσον απαιτηθεί θα συνομιλήσει με το Βερολίνο, με την ηγεσία της Κομισιόν, τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος στηρίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για προειδοποίηση στην Άγκυρα.
Μεταξύ των χωρών που αποφεύγουν να τοποθετηθούν ευθέως υπέρ του αιτήματος Αθήνας και Λευκωσίας για προειδοποίηση κυρώσεων στην Τουρκία είναι κυρίως η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες πρώην ανατολικές χώρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία γνωρίζει (και μέσω αυτής και η Αθήνα) πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» πραγματοποιεί ήδη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με την κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο, να προτιμά προς το παρόν χαμηλούς τόνους, επιδιώκοντας τη λήψη απόφασης στις Βρυξέλλες.