«Oι τέσσερις αστυνομικοί απαλλάχθηκαν από την κατηγορία θανατηφόρου σωματικής βλάβης, απαλλάχθηκαν με μειοψηφία -2 ενόρκων και της προέδρου που είχε την άποψη να κατηγορηθούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη -πλημμέλημα. Ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης καταδικάστηκαν σε 10 έτη χωρίς αναστολή και χωρίς ελαφρυντικά. Ο μεσίτης θα οδηγηθεί στη φυλακή και ο κοσμηματοπώλης σπίτι λόγω ηλικίας»: αυτή ήταν η απόφαση της ιστορικής δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Στο ΤΡΡ, μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ, Άννυ Παπαρρούσου, σχολιάζει την απόφαση.

«Δεν έγινε η μεταβολή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αλλά καταδικάστηκαν για βαριά σκοπούμενη βλάβη» σχολιάζει και συνεχίζει, μιλώντας για το οξύμωρο της κατάστασης -μιας κατάστασης που άλλα δείχνουν τα οπτικά υλικά από το περιστατικό κι άλλα βλέπει -ή μάλλον δε βλέπει- το δικαστήριο: «Τα δικαστήρια δεν πρέπει να ασκούν πολιτική. Έχουμε πολλά αποδεικτικά στοιχεία, οπτικό υλικό… Όταν νομιμοποιείται η αυθαιρεσία, από εδώ και στο εξής οι αστυνομικοί μπορούν να μην ακολουθούν όσα έμαθαν στα εγχειρίδια. Έχουμε ένα δεδομένο: η ελληνική δικαιοσύνη πάντα αντιμετωπίζει την αστυνομία ευνοϊκά, ευνοϊκότερα από τους άλλους κι
αυτό είναι αντισυνταγματικό. Μιλάμε για μια αστυνομία που έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον πολίτη κι αυτό το σκέλος είναι ξεχασμένο από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή η απόφαση με αυτό το καταγεγραμμένο υλικό έρχεται σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Κανείς δεν περιμένει από τον αστυνομικό να συμπεριφερθεί έτσι».

Οι δικηγόροι της οικογένειας θα συνεχίσουν τον αγώνα. Μέχρι τη δικαίωση. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε αυτό το δικαστικό σφάλμα και οι δικαστικές αρχές ας αναλογιστούν τι έκαναν. Μπορούμε εμείς μόνο να ασκήσουμε αίτηση προς τον αρμόδιο εισαγγελέα. Μόνο εκείνος μπορεί να ασκήσει έφεση και στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να το κάνει γιατί έχουμε το οπτικό υλικό. Είναι προφανές ότι η υπόθεση θα πάει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά πρέπει πρώτα να τελειώσουμε με όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας τους προβλεπόμενους στην ελληνική επικράτεια. Πάντα παλεύουμε για τα δίκαια».

Η έτερη δικηγόρος της οικογένειας, Κλειώ Παπαπαντολέων είχε μιλήσει στο ΤΡΡ μετά την προηγούμενη δικάσιμο, κάνοντας λόγο για «μια δίκη-σταθμός για να μπει τέλος στη συστηματική ατιμωρησία -διαχρονικά και δομικά- της αστυνομικής αυθαιρεσίας». Η απόφαση του δικαστηρίου …απογοητευτική.

Θυμίζουμε πως με κεντρικό σύνθημα «Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε», δεκάδες συλλογικότητες του ΛΟΑΤΚΙ, φεμινιστικού, αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού χώρου, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και πολιτικοί φορείς είχαν καλέσει σε συμμετοχή στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης την Τρίτη, 3 Μαΐου, καθώς το πρωί στις 9.00 διοργανώθηκε μαζική κινητοποίηση έξω από το ΜΟΔ στην οδό Δέγλερη και το απόγευμα στις 7.30 πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεία από το Μοναστηράκι μέχρι το σημείο του φονικού λιντσαρίσματος του ακτιβιστή στην οδό Γλάδστωνος από το συντονιστικό «For Zackie – δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη».

 

Demonstration commemorating the murder of LGBTQI+ Activist Zack Kostopoulos, Athens, Greece, on May 3, 2022 / Πορεία διαμαρτυρίας για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση δολοφoνίας του Ζακ Κωστόπουλου, Αθήνα, στις 3 Μαίου, 2022

Credit: Αris Oikonomou/SOOC