Την εμβολιαστική ανισότητα και την άμεση σχέση της με την οικονομική κατάσταση μίας περιοχής, τονίζει, με ανάλυσή του ο Guardian.

«Η ανισότητα των εμβολίων εκτίθεται από την τρομερή κατάσταση στα φτωχότερα έθνη του κόσμου» είναι ο τίτλος του άρθρου και αναφέρει την περίπτωση της Αφρικής που λαμβάνει μόνο το 1% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο. Η έλλειψη προμηθειών, η αργοπορία στις παραδόσεις και η έλλειψη υποδομών υγείας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που η ήπειρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους εμβολιασμούς, την ώρα που άλλες χώρες έχουν ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό πάνω από του μισό του πληθυσμού τους.

Μόνο το 1% των 1,3 δισεκατομμυρίων εμβολίων που χορηγήθηκαν σε όλο τον κόσμο έχει πάει στην Αφρική, και αυτό το συγκριτικό ποσοστό μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι ένα νούμερο που υπογραμμίζει πόσο σοβαρό έχει γίνει το πρόβλημα της παγκόσμιας ανισότητας των εμβολίων, αλλά η χορήγηση περισσότερων εμβολίων δεν είναι η εύκολη απάντηση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Τα ίδια ζητήματα έχουν επαναληφθεί από την Αφρική έως τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Καραϊβική. Εκτός από την εύρεση αρκετών δόσεων, υπήρξαν υλικοτεχνικές δυσκολίες με την παράδοση, προβλήματα σχετικά με την υποδομή υγειονομικής περίθαλψης και, σε ορισμένες χώρες, δημόσια διστακτικότητα έναντι των εμβολίων.

Η έλλειψη εμβολίων στην Αφρική, και η ακανόνιστη προσφορά αυτών που τελικά παραδίδονται, παραμένει η νούμερο ένα πρόκληση, ωστόσο. Μόνο 28 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί στην ήπειρο έως τώρα, δηλαδή λιγότερο από το 2% του πληθυσμού της ηπείρου, την ώρα που ορισμένες πιο πλούσιες χώρες έχουν εμβολιάσει πάνω από τους μισούς πληθυσμούς τους.

Ένα ζήτημα είναι ότι 40 αφρικανικές χώρες, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, βασίζονταν στην εγκατάσταση Covax, το σχέδιο που αποσκοπούσε στην παροχή φθηνών δόσεων για την προώθηση της ισότητας των εμβολίων. Οι προμήθειες θα προέρχονταν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, αλλά τώρα έχουν εκτραπεί για εσωτερική χρήση στην Ινδία.

Γράφημα του Guardian: Ενώ τα εμβόλια στην Κίνα αυξάνονται, στην Αφρική έχουν δοθεί μόνο 2,3 μοναδικές δόσεις ανά 100 άτομα.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η Αφρική χρειαζόταν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca τις επόμενες έξι εβδομάδες για να δώσει δεύτερη δόση σε όλους εκείνους που είχαν λάβει την πρώτη. Επιπλέον, χρειάζονται άλλα 200 εκατομμύρια δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων για να μπορέσει η ήπειρος να εμβολιάσει το 10% του πληθυσμού της έως τον Σεπτέμβριο.

«Η Αφρική χρειάζεται εμβόλια τώρα», δήλωσε η δρ. Matshidiso Moeti, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, την περασμένη εβδομάδα. «Οποιαδήποτε παύση στις εκστρατείες εμβολιασμού μας, θα οδηγήσει σε χαμένες ζωές και σε ελπίδες» πρόσθεσε.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η Αφρική βρίσκεται στο χείλος ενός τρίτου κύματος. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα περιστατικά αυξάνονται και το ρολόι χτυπάει, οπότε απευθύνουμε έκκληση σε χώρες που έχουν εμβολιάσει τις ομάδες υψηλού κινδύνου να επιταχύνουν την κατανομή δόσεων για να προστατεύσουν πλήρως τους πιο ευάλωτους ανθρώπους»

Τα προβλήματα με προμήθειες έχουν επηρεάσει τα προγράμματα εμβολίων σε χώρες όπως η Κένυα, που έχει προειδοποιηθεί πως οι δόσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν λόγω ελλείψεων.

Ενώ ο συνολικός στόχος της Νότιας Αφρικής ήταν να εμβολιαστεί το 67% των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί μόνο 1,3 εκατομμύρια από τα 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer που αγόρασε, ενώ άλλα 4,5 εκατομμύρια αναμένονται έως τα τέλη Ιουνίου. Η χώρα έχει επίσης παραγγείλει 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Johnson&Johnson, οι οποίες επίσης δεν έχουν φτάσει ακόμη.

Τα ίδια ζητήματα παρατηρούνται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει μόνο το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 30% όλων των αναφερόμενων θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 παγκοσμίως και όπου χώρες όπως το Περού κατάφεραν να εμβολιάσουν μόνο το 5% του πληθυσμού τους.

Ακόμη και η Ινδία, η έδρα του Ινστιτούτου Serum, του μεγαλύτερου κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, έχει αγωνιστεί για την παραγωγή αρκετών εμβολίων για τον δικό της πληθυσμό, οδηγώντας στην εκτροπή των δόσεων που κάποτε είχαν προγραμματιστεί για τις φτωχότερες χώρες μέσω του προγράμματος Covax.

Το άλλο σημαντικό πρόβλημα με τα προγράμματα εμβολιασμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν ο εφοδιασμός. Στο Μαλάουι, για παράδειγμα, ορισμένα εμβόλια πέρασαν την ημερομηνία λήξης τους πριν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν.

Οι φτωχότερες χώρες τείνουν να έχουν ανεπαρκείς υποδομές υγείας. Μια αξιολόγηση του ΠΟΥ της Αφρικής στα τέλη Απριλίου επεσήμανε ότι, ενώ ορισμένες χώρες έχουν καταφέρει να «διαθέσουν παραδειγματικά» τα διαθέσιμα εμβόλια, άλλες δυσκολεύτηκαν. Εννέα χώρες, ανέφεραν, είχαν δώσει λιγότερο από το ένα τέταρτο των δόσεων τους και 15 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο από τις μισές.

Και όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, οι εκστρατείες που ήταν πιο επιτυχημένες στην παροχή δόσεων είναι σε χώρες, όπως η Αγκόλα, που έχουν προετοιμαστεί καλύτερα με τη χαρτογράφηση ευάλωτων πληθυσμών , έλεγχο ατόμων και προγραμματισμό ραντεβού εκ των προτέρων.