X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Οι επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα κερδίζουν από το φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Νοεμβρίου και προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το πλαφόν των 20.000 ευρώ στις ηλεκτρονικές αποδείξεις το οποίο ευνοεί τα εισοδήματα άνω των 66.700 ευρώ, το 20% στις απαιτούμενες αποδείξεις για όσους πληρώνουν στεγαστικά δάνεια και ενοίκια, ενώ μειώνεται στα 300 από 500 ευρώ το όριο των συναλλαγών με μετρητά και θεσπίζεται νέα ακριβότερη πάγια ρύθμιση για τις οφειλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση πως «η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες ελαφρύνσεις των μεσαίων στρωμάτων».
Οι επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα κερδίζουν από το φορολογικό νομοσχέδιο
Aris Oikonomou/SOOC
|

Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που κατατέθηκε την Πέμπτη και θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Νοεμβρίου, ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», το νομοσχέδιο των 40 άρθρων έχει υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις στο επίμαχο θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το οποίο το προηγούμενο διάστημα διεξήχθη πόλεμος πληροφοριών και διαρροών σε δύο κατευθύνσεις: το όριο του 30% των απαιτούμενων αποδείξεων, που προβλήθηκε ως οριζόντιο μέτρο, δεν θα ισχύσει για όλους, αφού οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 66.700 ευρώ έχουν μόνο υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας 20.000 ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται στα 300 από 500 ευρώ το όριο των συναλλαγών με μετρητά, ενώ θεσπίζεται νέα ακριβότερη πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία και τα Τελωνεία.  Μεγάλοι κερδισμένοι από τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από το 2020 και τη νέα έκπτωση φόρου είναι οι έχοντες εισοδήματα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε αυτά τα όρια εισοδήματος θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά.

Για τα μεσαία εισοδήματα έως και 50.000 ευρώ τα οφέλη θα είναι μικρά ενώ μεγάλα οφέλη θα προκύψουν για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ. Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι θα δουν τον φόρο να μειώνεται από 650 έως και πάνω από 2.000 ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

«Οι ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων για ελαφρύνσεις διαψεύδονται οικτρά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των μεσαίων στρωμάτων, επισημαίνοντας ότι μέσα από τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο φορολογικό νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία καταπατά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και διαψεύδει οικτρά τις ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων για βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα ατομικά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, που τα δηλώνουν λιγότερο από το 1% των φορολογούμενων, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του φορολογικού σ/ν που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων για ελαφρύνσεις διαψεύδονται οικτρά. Οι μειώσεις από 2 έως 20 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, όπως και οι λίγο μεγαλύτερες μειώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, από τον τριπλασιασμό των αναγκαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 140 εκατομμύρια ευρώ.

Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, αλλά και η απόφασή της να παραπέμψει στις καλένδες τη διαπραγμάτευση για μείωση του ελλείμματος και να μην χρησιμοποιήσει τον εγγυητικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πετυχαίνει τη μείωση αυτή, δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες ελαφρύνσεις των μεσαίων στρωμάτων.

Έτσι ακυρώνονται τα θετικά μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου, ακυρώνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ και η δραστική μείωση για υψηλότερα εισοδήματα. Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για μικρομεσαίες ιδιοκτησίες. Ακυρώνεται η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%.

Η Ν.Δ., αφού εγκατέλειψε όσα έλεγε προεκλογικά για την καταστροφή της οικονομίας και το 4ο Μνημόνιο, αφού ανέκρουσε πρύμναν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό, σήμερα εγκαταλείπει και τα μεσαία στρώματα στην υπερφορολόγηση που και η ίδια τους επέβαλε χρεοκοπώντας τη χώρα. Τελικά, το μόνο στο οποίο είναι σταθερή η Ν.Δ. είναι ο αυταρχισμός, η συγκάλυψη της διαφθοράς και η ιδεοληψία υπέρ των ισχυρών».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις