Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία αναμένεται να «ακυρώσει» τη μνημονιακή δέσμευση της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2021, όπως συνέβη και για το 2020, λόγω των δυσμενών σεναρίων για την ύφεση που θα πλήξει τη χώρα.
Οι τρίμηνες αναστολές στις πληρωμές για φόρους και εισφορές μαζί με την έκπτωση του 25% για ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων έχουν βαλτώσει τις φορολογικές εισπράξεις στον ενάμιση μήνα της καραντίνας, ενώ την ίδια στιγμή οι εκροές στις δαπάνες είναι ασυγκράτητες λόγω της εφαρμογής των μέτρων στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Στο 7,9% η ύφεση για το «δυσμενές» σενάριο του υπουργείου Οικονομικών
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για την ύφεση κλειδώνουν προς το χειρότερο σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας, που προβλέπει βουτιά κατά 7,9% το 2020 και όχι στο βασικό που οραματίζεται επιβράδυνση του ΑΕΠ μόλις κατά 4,7%. Το πλήγμα στο ΑΕΠ θα προέλθει κυρίως από τον τουρισμό που αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξης.
Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανέρχονται σε ετήσια βάση πάνω από 21 δισ. ευρώ με τη συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ να φτάνει σε επίπεδα 11,7%. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να υποχωρήσουν φέτος κατά 19,2% και σε συνδυασμό με την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1%, και των επενδύσεων κατά 4,6% δημιουργείται ένα καταστροφικό «κοκτέιλ» για την οικονομία της χώρας.
Παρά την «υποχώρηση» των δανειστών για τα πρωτογενές πλεονάσματα, η χώρα θα εξακολουθήσει να εποπτεύεται ως προς το κομμάτι των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένες με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (εκταμιεύσεις κερδών από ελληνικά ομόλογα), όπως το πτωχευτικό δίκαιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.