Της Βασιλικής Σιούτη
  
Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έριξε την κυβέρνηση, άλλωστε κανείς δεν το περίμενε αυτό, την αποδυνάμωσε όμως, ξεπερνώντας ίσως και τις προσδοκίες της Κουμουνδούρου.

Η επόμενη μέρα βρήκε την κυβέρνηση Σαμαρά να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη μίας ακόμη βουλευτού, της Θεοδώρας Τζάκρη,  και να δέχεται σφοδρή κριτική από άλλους τρεις βουλευτές της συμπολίτευσης (Μωραΐτη, Κασσή, Σκανδαλίδη) οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η ανοχή τους έχει όρια.

Ο πρωθυπουργός, που είχε να εμφανιστεί  μήνες στο κοινοβούλιο, υπενθύμισε με την παρουσία του -στους πολίτες που παρακολουθούσαν- την περιφρόνησή του για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη και την προσπάθειά του να πείσει ότι αγωνίζεται για την ενίσχυση της Δημοκρατίας (όταν μιλάει π.χ για τη Χρυσή Αυγή).

Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή έχασε την ψυχραιμία του και αυτό  -σύμφωνα με όλους τους επικοινωνιολόγους- συνιστά όχι μόνο ένδειξη αδυναμίας, αλλά και δημόσια δήλωσή της. Η γεμάτη εκνευρισμό φράση του «κοιτάω αλλού για να μη γελάσω», όταν προκλήθηκε από τον Α. Τσίπρα, ήταν ίσως αυτή που συγκράτησαν οι περισσότεροι από την ομιλία του στη Βουλή. 
Το κυβερνητικό επιτελείο είχε ήδη ενοχληθεί πολύ από τη στάση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτήριζαν υβριστική, και εκνευρίστηκαν ακόμα περισσότερο κατά την ψηφοφορία, όταν άκουσαν το «ναι» της Θ. Τζάκρη, που δεν το ανέμεναν. Περίμεναν ότι θα περιοριζόταν κι εκείνη σε κάποια επίθεση αποκλειστικά φραστική. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ούτε κι εκείνοι το περίμεναν και ότι ουδεμία επαφή είχαν μαζί της.
 
Μετά την κίνηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση μένει με 154 βουλευτές από τους  από τους 179 που της είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 8-7-2012. Σε 15 μήνες η απώλεια 25 βουλευτών δεν είναι μικρό πράγμα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση είναι πλέον εξαιρετικά ευάλωτη,  καθώς στηρίζεται σε πλειοψηφία μόλις τεσσάρων βουλευτών και γνωρίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τέσσερις με πέντε βουλευτές που στέκονται σχεδόν επιδεικτικά δίπλα στην έξοδο. Οι συγκεκριμένοι μάλιστα δεν έχουν κρύψει ότι επιθυμούν αλλαγή πρωθυπουργού.

Αλλά και οι  καραμανλικοί, που σίγασαν εχθές το βράδυ ξεχνώντας την κριτική των τελευταίων μηνών, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ισχυρότεροι με αυτήν την ισχνή πλειοψηφία και μάλλον σύντομα θα το δείξουν.

Το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου φυσικά δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Συνεργάτες τους έχουν αφήσει να εννοηθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι διαθέτουν «καβάντζες» για τη δύσκολη ώρα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ και οι πληροφορίες λένε ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες «προσέγγισης»,  ώστε να εξασφαλιστεί μία πιο άνετη κυβερνητική υποστήριξη.