Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να ανακληθούν οι ομαδικές απολύσεις που ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του οργανισμού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η ΟΜΕ – ΟΤΕ αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι η διοίκηση του ΟΤΕ βρίσκεται σε πλήρη πανικό μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στις ομαδικές απολύσεις

Η ΕΣΚ –ΟΤΕ τονίζει από την πλευρά της ότι «οι εργαζόμενοι απεργούν, οι εργαζόμενοι περιφρουρούν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την επιτυχία του, οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουν για τη συνέχεια του», καλεί σε διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε όλη τη χώρα για «να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει πίσω από τη διεκδίκηση μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Επισημαίνουν πως η ΟΜΕ – ΟΤΕ επιδιώκει την απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

«Συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα πιο δυναμικά, πιο μαζικά, διεκδικώντας την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω και για ακύρωση των απολύσεων.

Η μέχρι στιγμής πορεία του αγώνα έχει φέρει σε δύσκολη θέση την εργοδοσία, στο χέρι μας είναι να γίνει δυσκολότερη. Πολλοί προϊστάμενοι ΤΤΛΠ ενημερώνουν συναδέλφους για την υποτιθέμενη πρόθεση της διοίκησης να δώσει “δήθεν” αυξήσεις στους νέους εργαζόμενους. Ακόμα και αυτό είναι αποτέλεσμα του αγώνα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να κάνουμε πίσω. Πιέζουμε αποφασιστικά σε ενιαίο μέτωπο, σε ενιαίο μέτωπο για ενιαία ΣΣΕ με εξίσωση προς τα πάνω και για την κατοχύρωση αυξήσεων για όλους.

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αφού είναι οι πρώτες μέρες μετά τις εορτές και θα μετρηθούμε. Η εργοδοσία στον όμιλο ΟΤΕ, αξιοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που της έδωσαν όλες οι προηγούμενες και η παρούσα κυβέρνηση έχει βγάλει ένα σκασμό κέρδη (1,3 δισ. ευρώ). Κρατάει αυτή την αδιάλλακτη στάση γιατί θεωρεί “κεκτημένα”, τον διαχωρισμό των εργαζόμενων σε 9 διαφορετικές κατηγορίες, το χτύπημα των μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων, ότι έχουν παραχωρήσει με την υπογραφή τους οι πλειοψηφίες στην ΟΜΕ – ΟΤΕ. Ακόμα και σήμερα όπου σταθούν και όπου βρεθούν διαφημίζουν ότι ήταν καλά παιδιά και παρακαλούν για ένα ξεροκόμματο. Η στάση αυτή που κρατούν, έδωσε στους μετόχους πιο πολλά από όσα παίρνουν συνολικά οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ (340 εκατ. ευρώ). Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι έχουν ανοίξει τις ορέξεις της εργοδοσίας που ετοιμάζει σχέδιο για νέες θυγατρικές, για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, για να απαιτήσει νέες θυσίες από τους εργαζόμενους.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ που έγινε την Παρασκευή 3/1 αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας. Η πρόταση της ΕΣΚ στο ΔΣ της ΟΜΕ κινήθηκε στα πλαίσια των τεσσάρων αξόνων που έχουμε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα από την πρώτη στιγμή. Οι τέσσερις άξονες είναι:

 

  1. Οργάνωση γενικών συνελεύσεων από κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο. Δηλαδή, κάθε σωματείο να οργανώσει συνελεύσεις των μελών του σε όλη τη χώρα συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Να συζητήσουμε συλλογικά και οργανωμένα τις διεκδικήσεις μας και τον εμπλουτισμό τους. Ο αγώνας, οι διεκδικήσεις, η περιφρούρηση και κλιμάκωση του να γίνουν υπόθεση των εργαζόμενων. Να παρθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις διοικήσεις της ΟΜΕ και των συνδικάτων.

 

  1. Συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ για το σχεδιασμό των κινητοποιήσεων με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

 

  1. Οργάνωση τόσο πανελλαδικών όσο και κατά τόπους κινητοποιήσεων ενάντια στην εργοδοσία, για να της επιβάλλουμε να καθίσει στο τραπέζι με τους δικούς μας όρους.

 

  1. Οι απεργιακές επιτροπές να ενισχυθούν και να φτιαχτούν κι άλλες.

Με βάση αυτούς τους άξονες προτείναμε η ερχόμενη εβδομάδα που συνεχίζεται η απεργία, να αξιοποιηθεί για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε όλη τη χώρα (και την Αττική), με ευθύνη των πρωτοβάθμιων σωματείων (ΠΕΤ, ΠΑΣΕ, ΕΕΤΕ, ΕΜΗΕΤ,σωματείο εργαζομένων στην Cosmote, σωματείο εργαζομένων στην “Cosmote e-Value”) με καταλόγους μελών και κάλπη ώστε οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για το πως και με ποιους όρους συνεχίζουμε τη διεκδίκηση.

Επίσης, προτείναμε την Δευτέρα 13/1  24ώρη απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο εργασίας την ώρα που θα γίνεται η τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις των φυλάκων. Και από εκεί και μετά, 3ωρες στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας και νέα 24ωρη απεργία (Δευτέρα 20/1) ή 48ωρη απεργία (20/1-21/1), αν η εργοδοσία συνέχιζε να τηρεί την αδιάλλακτη στάση της, για διεξαγωγή νέων γενικών συνελεύσεων ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν την εξέλιξη.

Οι απεργοί καθόρισαν το πλαίσιο συζήτησης στο ΔΣ της ΟΜΕ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΔΣ της ΟΜΕ ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και έγινε παρουσία εργαζομένων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΣΚ. Οι συνάδελφοι που βρέθηκαν στα γραφεία της ΟΜΕ απαίτησαν να μπει συγκεκριμένο σχέδιο για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των απεργών συναδέλφων. Απευθυνόμενοι στην πλειοψηφία της ΟΜΕ έλεγαν χαρακτηριστικά “όταν φύγουμε από εδώ πρέπει να ξέρει ο καθένας μας τι θα κάνει από αύριο το πρωί. Πάρτε τώρα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας”. Επίσης, από κοινού καταφέραμε να διαλύσουμε τα σχέδια της πλειοψηφίας που ήθελε να υποβαθμίσει το θέμα της απεργίας, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη ως θέμα την απαράδεκτη προσφυγή του προέδρου και γραμματέα του ΠΑΣΕ κατά του συνεδρίου της ΟΜΕ. Μια εξέλιξη που μπορεί να αξιοποιήσει η εργοδοσία και ελοχεύει τον κίνδυνο να τινάξει όλη τη διεκδίκηση της ΣΣΕ στον αέρα. Ήθελαν, δηλαδή, το ΔΣ να ασχοληθεί με τη μάχη της καρέκλας στη ΓΣΕΕ και όχι με τη συνέχιση του αγώνα για ΣΣΕ.

Αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι ούτε μπορούν ούτε θέλουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι και την Πέμπτη 2/1, Παρασκευή 3/1 και την επόμενη μέρα του ΔΣ, το Σάββατο 4/1 στην Αττική μόνο οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν χώρους δουλειάς με συμμετοχή πολλών απεργών. Αυτό αποτυπώνεται και στην καθημερινή μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Επειδή για πολλά χρόνια οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των συνδικάτων καλλιέργησαν την ιδέα ότι τα σωματεία είναι μηχανισμοί συνδιοίκησης, σήμερα, δυσκολεύονται να κινητοποιήσουν όχι μόνο εργαζόμενους αλλά ακόμα και εκλεγμένους συνδικαλιστές οι οποίοι απέχουν από τις περιφρουρήσεις και τις κινητοποιήσεις.

Επιβεβαιώνεται ότι για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα μας στη δουλειά με αξιοπρέπεια, απαιτείται να ξηλωθεί αυτός ο συσχετισμός που υπάρχει στην ΟΜΕ και στα σωματεία, να αποδυναμωθούν οι συγκεκριμένες δυνάμεις, να τους βγάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την μέση. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η λειτουργία των σωματείων του ΟΤΕ είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της εποχής αφού δεν έχουν εντάξει στη λειτουργία τους την ενεργό συμμετοχή των εργαζόμενων στις αποφάσεις μέσα από διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, όχι εθιμοτυπικών, αλλά ουσιαστικών με δικαίωμα ψήφου και δεσμευτικών αποφάσεων. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά.

Κλείνουμε τα αυτιά μας σε όσους σπέρνουν την απογοήτευση

Από την Τρίτη 7/1 μπαίνουμε πιο αποφασιστικά στη μάχη. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη συμμετοχή στις απεργιακές φρουρές. Καταδικάζουμε την πλειοψηφία που υπονομεύει και ακυρώνει στην πράξη τις ίδιες τους τις αποφάσεις. Κλείνουμε τα αυτιά μας σε όσους επιδιώξουν να καλλιεργήσουν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να κρίνουμε τον αγώνα

Για όσο διαρκεί η μάχη, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης όπως κάναμε όλες αυτές τις μέρες. Ιδιαίτερη χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τα μέλη του σωματείου της “Cosmotee-Value” οι οποίοι αψηφώντας την τρομοκρατία της εργοδοσίας, τον κίνδυνο της απόλυσης και παρά της απώλειες, είναι κάθε μέρα σε απεργιακές φρουρές. Πέρα, βέβαια, από το μέτωπο με την εργοδοσία το σωματείο αυτό έχει να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ η οποία αν και το εντάσσει στον καθημερινό σχεδιασμό για τις περιφρουρήσεις αρνείται να το εγγράψει στη δύναμη της ομοσπονδίας.

Καλούμε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, κάθε Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, κάθε απεργιακή επιτροπή να αποφασίσει άμεσα τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε όλη τη χώρα ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει πίσω από τη διεκδίκηση ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Να υποχρεώσουμε την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση διεκδικήσεις μας. Οι εργαζόμενοι απεργούν, οι εργαζόμενοι περιφρουρούν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την επιτυχία του, οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουν για τη συνέχεια του.

Μπροστά οι ανάγκες μας».