Με ανακοίνωσή του, ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» επισημαίνει μετά τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες, ότι «η Εστίαση προσπαθεί να κρατήσει την μύτη έξω από το νερό, μετά τον καταιγισμό των lockdown, των μέτρων, της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι άνθρωποι της Εστίασης αντιμετωπιζόμαστε σαν να μην πέρασε μια μέρα από το… σωτήριο 2019, ενώ πέρασε το τραίνο του covid και η διαχείρισή του μας ακρωτηρίασε».

Παράλληλα, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έρχονται αντιμέτωπες με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις και για να επιβιώσουν, είναι απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης όπως:

  • Επιδότηση του ενεργειακού κόστους κατά 75%.
  • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιδοτήσεις στήριξης.
  • Διαγραφή όλων των κορονοχρεών που δημιουργήθηκαν από 3 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα.
  • Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, και δικαίωμα στην ψυχαγωγία και την διασκέδαση με δωρεάν rapid test για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης και τα μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη του εν λόγω κλάδου, περιγράφει το μέλος του συντονιστικού του «Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης» και ιδιοκτήτης καφέ – μπαρ, Πέτρος Κασιμάτης.

Αναλυτικά:

«Έχει στηριχθεί επαρκώς η εστίαση από την κυβέρνηση;

Από το Μάρτιο του 2020, όπου ο κλάδος της εστίασης μπήκε σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια. Αυτούς τους 24 μήνες, χιλιάδες επιχειρήσεις που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους “εργοδότες” της χώρας βιώνουν μία δυστοπική κατάσταση, η οποία -δυστυχώς- έχει επιβαρυνθεί και από την κυβερνητική πολιτική.

Πρωτού απαντήσουμε όμως στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση έχει στηρίξει επαρκώς την εστίαση, να ξεκαθαρίσουμε πως η πρωτοβουλία της οποίας είμαι μέλος (Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης), αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των ενώσεων και σωματείων του κλάδου μας ουδέποτε έχουμε μηδενίσει τα μέτρα στήριξης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Το ζήτημα είναι, λοιπόν, εάν αυτά τα μέτρα κρίνονται επαρκή. Η απάντηση είναι όχι. Είναι ξεκάθαρο -και αυταπόδεικτο- πως από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα η στήριξη που έχει δοθεί στον κλάδο μας είναι φτωχή.

Επίσης, πριν εξετάσουμε λεπτομερώς τα μέτρα στήριξης και γιατί αυτά δεν υπήρξαν αρκετά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το μέγεθος, τη σύσταση, αλλά και το πόσο σημαντικός είναι για την Ελληνική Οικονομία συνολικά ο κλάδος της εστίασης.

Τέλος είναι σημαντικό να μετρήσουμε το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί, ανάλογο του οποίου δεν έχει σημειώσει κανένας άλλος κλάδος της οικονομίας μας.

Η εστίαση σε νούμερα και τι ζημιά έχει υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια

Ο κλάδος της εστίασης το 2019 αποτελούνταν από περίπου 82.000 με κύκλο εργασιών περίπου 6 δις ευρώ. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν άμεση σχέση μισθωτής εργασίας ανέρχονταν σε περίπου 250.000, ενώ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις σχετιζόμενοι έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης σε περίπου 450.000. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το 67,5% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχολούν δηλαδή έως 15 εργαζόμενους). Το 2020 και 2021 η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου άγγιξε -κάποιους μήνες- το 60%. (πηγή ΕΛΣΤΑΤ, ΕΡΓΑΝΗ).

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την 6-μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σχεδόν 40% των επιχειρήσεων του κλάδου κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω έλλειψης ρευστότητας και συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για εδραιωμένες υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή θέση συνέπεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
(πηγή ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

Τέλος σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης,  μικρή επιχείρηση (απασχολεί 10 εργαζόμενους) που δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 2008 και έχει λάβει σχεδόν το σύνολο των μέτρων στήριξης που έχουν εξαγγελθεί από την αρχή της πανδημίας, τουτέστιν:

  • επιστρεπτέες προκαταβολές
  • πρόγραμμα επιδότησης επανεκκίνησης 7%
  • αναστολή πληρωμών σε ΕΦΚΑ και Εφορία
  • επιμερισμό οφειλών Δημοτικών Τελών
  • μείωση Δημοτικών Τελών Ηλεκτροφωτισμού (για τους μήνες που ίσχυσε το μέτρο)

χρειάστηκε να αυτοχρηματοδοτηθεί με σχεδόν 10.000 ευρώ προκειμένου να αποφύγει το λουκέτο.

Με λίγα λόγια ένας επιχειρηματίας, ο οποίος λειτουργεί μια υγιή επιχείρηση πάνω από 10 χρόνια, χωρίς να χρωστάει ούτε 1 ευρώ, αναγκάστηκε να βάλει από τη τσέπη του 10.000 ευρώ για να μη χάσει τη δουλειά του. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες καθώς θα κληθεί να καλύψει τις εν αναστολή υποχρεώσεις του σε ΕΦΚΑ και Εφορία, αλλά και το ποσό των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα γίνουν απαιτητές από το κράτος. Σημειωτέον ότι σε όλο αυτό τον λογαριασμό δεν έχουν υπολογιστεί καθόλου τα έξοδα προσωπικής διαβίωσης.

Επίσης χιλιάδες συνάδελφοι δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέτρα στήριξης (για διάφορους θεσμικούς και γραφειοκρατικούς λόγους). Για αυτούς τους συναδέλφους το ύψος του ποσού που χρειάστηκε να διαθέσουν για να σώσουν την επιχείρησή τους είναι προφανώς ακόμα μεγαλύτερο.

Θυμίζω πως το 67,5% του κλάδου αποτελείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. Με δεδομένη λοιπόν την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και την μη ύπαρξη δυνατότητας πρόσβασης σε χρηματοδοτικά – τραπεζικά προγράμματα, ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας δεν έχει αυτά τα 10.000 για να αυτοχρηματοδοτήσει την επιχείρηση του. Λουκέτο.

Από την άλλη, όπως έχει καταγγείλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Καββαθάς, υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου επωφελήθηκαν από συνιστώσες του αλγόριθμου υπολογισμού των επιδοτήσεων και έλαβαν τεράστια ποσά. Υπάρχει περίπτωση επιχείρησης, στη Νάξο, η οποία έλαβε 800.000 ευρώ από τον 4ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως εκτός από την φτωχή στήριξη, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας γίναμε και μάρτυρες κατασπατάλησης πόρων, οι οποίοι αν είχαν διανεμηθεί με δικαιότερο τρόπο, θα είχαν δώσει ανάσα επιβίωσης σε χιλιάδες συναδέλφους.

Προτάσεις – Αιτήματα

Για όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στην εστίαση, είναι απολύτως ξεκάθαρο πως έχουμε λάβει πολύ φτωχή στήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης και βρισκόμαστε ενώπιον μίας άκρως δραματικής κατάστασης. Χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στο φάσμα της χρεοκοπίας και του αφανισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για εμάς τους ίδιους, τις οικογένειές μας, αλλά και τις οικογένειες χιλιάδων εργαζομένων που ζουν από την εστίαση.

Ο κλάδος της εστίασης από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς να λαμβάνει την παραμικρή στήριξη. Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης έχει παρουσιάσει τα παρακάτω αιτήματα, τα οποία έχουν προκύψει ύστερα από διαβούλευση του συντονιστικού της πρωτοβουλίας με εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υγειονομικές συνθήκες και την οικονομική συγκυρία:

Μέτρα που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.
  • Δυνατότητα ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους σε ΕΦΚΑ, Δήμους και Εφορία.
  • Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.
  • Τυχόν αδιάθετα κονδύλια προγραμμάτων στήριξης να επανατοποθετηθούν στην αγορά με ευνοϊκούς όρους.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους.
  • Επιδότηση εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους για όσους εργαζόμενους και επιχειρηματίες απέχουν από την εργασία τους συνέπεια του κορωνοϊού

Σχετικά με αυτό το αίτημα που αφορά τις επιστρεπτέες και επειδή έχει υπάρξει έντονη κριτική σχετικά με το ότι είναι μη ρεαλιστικό ως αίτημα σημειώστε, πως σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή της πανδημίας δίνεται η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα αναγγελθεί σε κάθε περίπτωση και ότι είναι στις δυνατότητες και προθέσεις της κυβέρνησης.

Δημιουργείται λοιπόν η εντύπωση πως αυτό θα δοθεί ως δώρο στην προεκλογική περίοδο. Κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον απαράδεκτο καθώς τα μέτρα διευκόλυνσης και ελάφρυνσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο δεν θα έπρεπε να κρατιούνται στη “φαρέτρα” των κυβερνήσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πιο βολική επικοινωνιακά περίοδο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εντάξει το εν λόγω αίτημα στις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση.

Μέτρα που αφορούν την δραστηριότητά μας

  • Αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης μουσικής.
  • Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.
  • Διαχωρισμός – “τακτοποίηση” των Κ.Α.Δ. προκειμένου να αποφεύγονται τα οριζόντια μέτρα, αλλά και να μην μένουν εκτός προγραμμάτων στήριξης χιλιάδες συνάδελφοι, αλλά και εργαζόμενοι».