Η νέα έρευνα της ActionAid διαπιστώνει ότι μόνο οι χώρες της G7 χάνουν φορολογικά έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πέντε μόνο από τους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley[1]. Σύμφωνα με την έρευνα του διεθνούς οργανισμού, προκύπτουν απώλειες 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τη φοροαποφυγή 5 τεχνολογικών κολοσσών. Αυτές οι απώλειες ισοδυναμούν με 2 δόσεις εμβολίου για κάθε άνθρωπο στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια αρκούν για την κάλυψη του κόστους απόκτησης του εμβολίου σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με το μέσο κόστος ενός εμβολιασμού Covid-19 (1,66 δολάρια ανά δόση ) και το μέσο κόστος ενός κύκλου εμβολιασμού 2 δόσεων για ένα άτομο (3,70 $ ανά δόση συν τη διαδικασία). Αυτά τα στοιχεία αξιοποιήθηκαν για την εκτίμηση του αριθμού των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και της εκπαίδευσης που απαιτείται για τους συγκεκριμένους εμβολιασμούς από την έλλειψη της δίκαιης φορολόγησης.

Η Julia Sánchez, Γενική Γραμματέας της ActionAid International, δηλώνει: «Όλο και περισσότερο ο κόσμος εξοργίζεται με τις απροκάλυπτες υπερβολές της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς τώρα, καθώς η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε τις ανισότητες στην οικονομία και στα συστήματα υγείας. Καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες καταρρέουν και ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα απαρτχάιντ με τα εμβόλια, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συσσωρεύουν δισεκατομμύρια κέρδη, επειδή το σημερινό παγκόσμιο φορολογικό σύστημα τους επιτρέπει να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί. Οι γυναίκες και οι νέοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα αυτής της αδικίας».

Η ActionAid είναι μία από τις οργανώσεις που ζητούν ουσιαστική μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας εταιρειών που θα διασφαλίζει ότι οι φόροι των εταιρειών αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική δράση τους και θα εξασφαλίζει την καθιέρωση ενός ελάχιστου συντελεστή φόρου εταιρειών,ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των φορολογικών παραδείσων. Ορισμένες εταιρείες, όπως οι μεγάλες τράπεζες, υποχρεούνται ήδη να δημοσιοποιούν χρηματοοικονομικά και φορολογικά δεδομένα, κατανεμημένα ανά χώρα όπου δραστηριοποιούνται. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

[1]Λίγα είναι γνωστά για τους φόρους που πληρώνουν αυτές οι εταιρείες επί του παρόντος, καθώς δεν απαιτείται να δημοσιοποιούν πληροφορίες αυτού του είδους. Η έρευνα της ΑctionAid δείχνει, ωστόσο, ότι διακυβεύονται δισεκατομμύρια στη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας των εταιρειών και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μεταμορφώσει τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.