Αδυνατώντας να παράξει αξία μέσω της καινοτομίας και με την Ευρώπη να αντιστέκεται στα μεταλλαγμένα, η βιομηχανία σπόρων προσπαθεί σήμερα να ελέγξει την ευρωπαϊκή αγορά, παίζοντας το παιχνίδι της πατέντας, συνεπικουρούμενη από την ίδια την Ε.Ε.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την εμπορία των σπόρων βρίσκεται σε ισχύ ήδη από τη δεκαετία του '60.
Σήμερα οι 10 μεγαλύτερες πολυεθνικές μοιράζονται μεταξύ τους περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων. Συγκεκριμένα μόνο η Monsanto (ΗΠΑ) ελέγχει το 35%, η DuPont (ΗΠΑ) το 22% και η Syngenta (Ελβετία) το 13%.
Όπως όλα δείχνουν, θα καταφέρουν, σε μεγάλο βαθμό, να πετύχουν τις επιδιώξεις τους.
Μοριακή Σήμανση
Μέχρι πρότινος η γενετική μηχανική αποτελούσε την κατεξοχήν λύση στις επεκτατικές πρακτικές της βιομηχανίας σπόρων, με τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες να πατεντάρονται και να μπορούν εύκολα να εντοπιστούν μέσω του γενετικού κώδικά τους.
Καταχώρηση και πιστοποίηση
Η δεύτερη βασική κατεύθυνση της νέας νομοθεσίας, που συνδέεται φυσικά με την πρώτη, αφορά την υποχρεωτική κατοχύρωση όλων των ποικιλιών των γεωργικών προϊόντων σε μία λίστα της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οποιοδήποτε μη καταχωρημένο είδος να θεωρείται πλέον παράνομο.
- Η ανάγκη απόδειξης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης ποικιλίας.
- Ο περιορισμός και διανομή των τοπικών σπόρων μόνο στις περιοχές καταγωγής τους.
- Ο ποσοτικός περιορισμός της καλλιέργειας των ποικιλιών σε αναλογία με τις εμπορικές ποικιλίες.
- Το υψηλό κόστος των απαραίτητων ελέγχων και της καταχώρισης των ποικιλιών (που αγγίζει περίπου τα 3.500€ για μία και μόνο ποικιλία).
Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι πως τα παραπάνω γίνονται στο όνομα της «διατήρησης της ποικιλομορφίας».
Τον ίδιο σκοπό, φαίνεται πως εξυπηρετούσε και η δίωξη της γαλλικής οργάνωσης διατήρησης σπόρων Kokopelli, η οποία σύρθηκε στα δικαστήρια από τη γαλλική βιομηχανία σπόρων Graines Baumax, για την «παράνομη εμπορία» 460 τοπικών ποικιλιών σπόρων, που δεν έχουν επίσημα περαστεί στους επίσημους εμπορικούς καταλόγους, με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης της τάξης των 50.000€.
- Περισσότερα για τις πρακτικές των πολυεθνικών, και συγκεκριμένα της Monsanto, αναφορικά με την κατοχύρωση δικαιωμάτων επί γενετικά τροποποιημένων σπόρων, αλλά και τις εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες αυτών των πρακτικών, εδώ.
- Μπροσούρα σχετικά με το ζήτημα των τοπικών ποικιλιών, των πατεντών στους σπόρους & την νομοθεσία, εδώ.
- Έντυπο σχετικά με τη βιομηχανία σπόρων, την νομοθεσία και την ενεργοποίηση για αυτοδυναμία σε σπόρους, εδώ.
Ντοκιμαντέρ: Εν αρχή ην ο Σπόρος / La semence dans tous ses etats