Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να επανεξετάζουν τις αρχικές εκτιμήσεις τους για χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών και τις αποφάσεις σχετικά με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά ποσοστά και την κατάσταση στα συστήματα υγείας να παραμένει πιεστική μετά την τεράστια έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, στη Γερμανία ανακοινώθηκε την Κυριακή μία νέα επιβολή γενικού lockdown, έπειτα από τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 γερμανικών κρατιδίων. Αποφασίστηκε για δεύτερη φορά η επιβολή ενός γενικευμένοι lockdown με διάρκεια 3,5 εβδομάδες, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παρά τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ οδήγησε σε αυτή την απόφαση, όπως δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, επισήμανε, «για αυτό επιβάλλεται η ανάγκη επείγουσας δράσης». Στόχος τους παραμένει οι υγειονομικές υπηρεσίες να είναι σε θέση να εντοπίζουν, κάθε φορά, την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού.

Γενικό lockdown στη Γερμανία μέχρι τις 10 Ιανουαρίου

Στην Ιταλία, εξετάζεται από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε το ενδεχόμενο νέου αυστηρού lockdown, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, κηρύσσοντας την χώρα σε «κόκκινη ζώνη» την περίοδο από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά με κύριο στόχο τον περιορισμό των πιθανοτήτων για νέα έξαρση μετά της γιορτές.

Το Σάββατο η χώρα έσπασε το θλιβερό ρεκόρ των συνολικών αριθμών θανάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη από την έναρξη της πανδημίας καταγράφοντας συνολικά 64.036 απώλειες, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες καταγραφές της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου για την Ευρώπη, η Ιταλία πέρασε ξεπέρασε τη Βρετανία, που καταγράφει μόλις 10 λιγότερους θανάτους, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ρωσία.

Σημειώνεται πως η Ιταλική κυβέρνηση δεν προέβη σε γενικό lockdown κατά την αρχή του δεύτερου κύματος την πανδημίας το φθινόπωρο στοχεύοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας της, την οποία έπληξε το πρώτο κύμα της πανδημίας με τις λοιμώξεις, ωστόσο, να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα κατά το Νοέμβριο και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν στο Μιλάνο και τη Νάπολη.

Η Γαλλία αναμένεται να βγει από το γενικό lockdown στις 15 Δεκεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί εξ αρχής θέτοντας, ωστόσο, σε ισχύ πολύ αυστηρούς περιορισμούς ενόψει ανησυχητικών υγειονομικών δεδομένων. Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ την περασμένη Πέμπτη, οι υγειονομικοί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ, κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. «Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δεύτερου κύματος και δεν έχουμε επιτύχει τον στόχο των 5.000 ημερήσιων κρουσμάτων έως τις 15 Δεκεμβρίου» με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 12.000 δήλωσε τονίζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς κατά τις γιορτές.

Σημειώνεται πως σε πολλές γαλλικές πόλεις ξεκινά μια μεγάλη εκστρατεία διενέργειας μαζικών τεστ στον πληθυσμό για την αποφυγή πιθανής επανεμφάνισης της πανδημίας κατά τις διακοπές, αφού τα υγειονομικά δεδομένα παραμένουν ανησυχητικά.

Στην Ελβετία, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική μετά το άνοιγμα κλάδων της οικονομίας με την ελβετική κυβέρνηση να ανακοινώνει επέκταση των υγειονομικών μέτρων την Παρασκευή με «λουκέτο» σε όλα τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα μπαρ στις 7 μ.μ. Ωστόσο, οι χώροι αυτοί θα μπορούν να μείνουν ανοιχτοί έως τη 1 π.μ. το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από την πλευρά τους, οι υγειονομικοί της χώρας με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας ζήτησαν τη λήψη παραπάνω μέτρων «επειγόντως» προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων και η πίεση των ελβετικών νοσοκομείων εκφράζοντας μάλιστα φόβους για πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του νέου χρόνου, που «θα παρέλυε» το σύστημα υγείας.

Η Ισπανία παρά την αύξηση που παρουσιάστηκε στον αριθμό του κρουσμάτων ετοιμάζεται, από την πλευρά της, να χαλαρώσει τους υγειονομικούς περιορισμούς που αφορούν στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τις συναθροίσεις και τα ταξίδια για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών , ενώ τα χιονοδρομικά αναμένεται να ξαναλειτουργήσουν σε όλη τη χώρα. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, μάλιστα, προειδοποίησε πως παρόλο που η Ισπανία μείωσε το ποσοστό μολύνσεων από τις αρχές Νοεμβρίου, η Ισπανία παραμένει σε «κατάσταση υψηλού κινδύνου».