Σε αντίθεση με τις βιαστικές ενέργειες των καλοκαιρινών μηνών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να εξετάζουν πιο συγκροτημένες κινήσεις για τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών και τις αποφάσεις σχετικά με τα Χριστούγεννα και τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς με την πλήρη άρση τον μέτρων να είναι σχεδόν απίθανο σενάριο προσπαθώντας να αποφύγουν τις κινήσεις, που οδήγησαν στην τεράστια έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία βρίσκονται μεταξύ των χωρών, οι οποίες πρόκειται να λήξουν το καθεστώς ολικού λοκντάουν στις αρχές Δεκεμβρίου με το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να παραμένουν πιο επιφυλακτικές.

Η βιαστική άρση των μέτρων του πρώτου κύματος «κόστισε» στις χώρες της Ευρώπης, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτή τη φορά οι προσδοκίες μας πρέπει να περιοριστούν», τόνισε σημειώνοντας πως η Επιτροπή αναμένεται να χαράξει μια «σταδιακή και συντονισμένη επιχείρηση» για την άρση των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί ο «κίνδυνος ενός ακόμη κύματος».

Πιο αναλυτικά:

Στη Γαλλία, οι υπουργοί ετοιμάζουν το σχέδιο χαλάρωσης τριών βημάτων. Πρώτον, τα καταστήματα που θεωρούνται μη απαραίτητα θα επιτρέπεται να ανοίξουν στις αρχές Δεκεμβρίου με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Στη συνέχεια, τα μέτρα περιορισμού που αφορούν τα ταξίδια, θα χαλαρώσουν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ θα επανεξεταστούν τον Ιανουάριο, ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων. Σημειώνεται πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα την Τρίτη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες το σχέδιό της βρετανικής κυβέρνησης για τη λήξη του εθνικού λοκντάουν στις 2 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα μαζικών τεστ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την Ιταλία, στα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται το σενάριο επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ο  περιορισμός των εορταστικών, οικογενειακών συγκεντρώσεων. Η Ιταλίδα υφυπουργός Υγείας, Σάντρα Ζάμπα, μάλιστα, τόνισε πως μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού θα μπορούσαν να συναντηθούν.

Στη Γερμανία, τα κρούσματα κοροναϊού παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα παρά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να παρατείνει το λοκντάουν στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των 16 ομοσπονδιών της χώρας την επόμενη εβδομάδα με σκοπό τη συζήτηση για τους νέους υγειονομικούς κανονισμούς, που θα απαγορεύουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές και το Heiligabend, τον παραδοσιακό εορτασμό των Γερμανών το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ορισμένες χριστουγεννιάτικες αγορές, όπως της Νυρεμβέργης, έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ για άλλες, όπως αυτή της Δρέσδης, υπάρχουν συζητήσεις, ώστε να επιτραπεί η πώληση του παραδοσιακού ζεστού κρασιού.

Στην Ισπανία, η οποία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, συγκάλεσε συνάντηση περιφερειακών εμπειρογνωμόνων υγείαα με σκοπό τη συζήτηση σχεδίων, ώστε να διεξαχθεί η περίοδος των Χριστουγέννων με όσο το δυνατόν περισσότερη υγειονομική ασφάλεια. «Νομίζω πως όλοι οι Ισπανοί πολίτες γνωρίζουν ότι αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα», δήλωσε την Τετάρτη τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συνέβη τίποτα».

Σημειώνεται, ωστόσο, πως η περιφέρεια της Μαδρίτης εξετάζει τη χρήση των φαρμακείων για διεξαγωγή μαζικών τεστ για Covid πριν και μετά τα Χριστούγεννα, ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους να συγκεντρωθούν με ασφάλεια, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας της Καταλονίας από τις 10 μ.μ. έως τις 6 π.μ. της Καταλονίας θα παραμείνει σε ισχύ τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων να επιτρέπονται από τις 21 Δεκεμβρίου.

Προειδοποιήσεις για τρίτο κύμα

Ωστόσο, ο ειδικός για τον Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), Ντέιβιντ Νάμπαρο προειδοποίησε για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, εάν επαναληφθεί η αποτυχία των κυβερνήσεων κατά το δεύτερο κύμα εξαιτίας της ολιγωρίας τους να λάβουν μέτρα.  Ο Ναμπάρο υπογράμμισε σε συνέντευξη του, πως οι κυβερνήσεις «έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» προειδοποιώντας πως «αν δε δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους».

Ειδικός Covid-19 του ΠΟΥ προειδοποιεί για τρίτο κύμα της πανδημίας – Ελλιπής η αντίδραση της Ευρώπης