Η αγορά του Twitter ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στη λειρουργία του μέσου, καθώς ο Μάσκ έχει δηλώσει πως επιθυμεί ο αλγόριθμος για την ιεράρχηση των tweets να είναι δημόσιος και αντιτίθεται στο ότι δίνεται υπερβολική δύναμη στην υπηρεσία σε εταιρείες που διαφημίζονται. «Το Twitter ως εταιρεία ήταν πάντα το μοναδικό μου θέμα και η μεγαλύτερη λύπη μου. Υπήρξε ιδιοκτησία της Wall Street και του διαφημιστικού μοντέλου. Το να το πάρουμε πίσω από τη Wall Street είναι το σωστό πρώτο βήμα», δήλωσε.

Καθώς ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του φανατικό υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου, ορισμένοι έχουν εκφράσει φόβους για αύξηση της ρητορικής μίσους από την προοπτική λιγότερων ελέγχων και αποκλεισμών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.  Ο Τραμπ δήλωσε ωστόσο ότι η εξαγορά του Twitter από τον Μάσκ θα ήταν μια θετική εξέλιξη, αλλά θα παραμείνει στη δική του πλατφόρμα TRUTH Social.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Μάσκ σε δήλωσή του. Έχει επίσης υποστηρίξει τη δημιουργία ένος κουμπιού επεξεργασίας δημοσιεύσεων και την καταπολέμηση των spam bots.

Ωστόσο, αναλυτές έχουν επισημάνει πως ο Μάσκ επιδιώκει μια «ελευθερία του λόγου» με τους δικούς του όρους, καθώς ο ίδιος έχει στραφεί στο παρελθόν κατά μέσω ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του έχει απαγγείλει κατηγορίες για χρηματιστηριακή απάτη εξαιτίας tweets του, επιβάλλοντάς του πως ένας δικηγόρος πρέπει να εγκρίνει κάποια από τα tweets του πριν να τα ανεβάσει όταν αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν τη μετοχή της Tesla, κάτι που ο επιχειρηματία έχει αρνηθεί επικαλούμενος το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε τη Δευτέρα να σχολιάσει τη συμφωνία του Μασκ, αλλά είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. «Οι ανησυχίες μας δεν είναι νέες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι οι πλατφόρμες πρέπει να λογοδοτούν. «Ο πρόεδρος έχει μιλήσει εδώ και καιρό για τις ανησυχίες του σχετικά με τη δύναμη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter και άλλων, να διαδίδουν παραπληροφόρηση»

Οι μετοχές του Twitter σημείωσαν άνοδο 5,7% τη Δευτέρα και έκλεισαν στα 51,70 δολάρια.