του Στρατή Μπαλάσκα*
Φεριντέ Ταγίκ ετών 49. Πάει να πει γεννήθηκε το 1970. Οι παππούδες της, αυτοί που έλεγε παππούδες στη γειτονιά, τη μεγάλωσαν μιλώντας της για τον τρίτο αγγλο – αφγανικό πόλεμο, το 1919 όταν λέει οι Αφγανοί νικήσαν την κοσμοκράτειρα Μεγάλη Βρετανία και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους.
Ήταν τριών χρονών η Φεριντέ, το 1973 όταν ανατράπηκε η μοναρχία και τη διακυβέρνηση ανάλαβε το καθεστώς Νταούντ. Το 1978 ανατράπηκε κι αυτό και την εξουσία ανάλαβε το φιλοσοβιετικό καθεστώς Ταράκι. Ήταν 1980 όταν η Φεριντέ ήταν κορίτσι 10 ετών κι ανατράπηκε και αυτό.
Ακολούθησε η εγκατάσταση νέου φιλοσοβιετικού καθεστώτος η κατάληψη της χώρας από στρατεύματα της ΕΣΣΔ, οι συγκρούσεις με τους Μουτζαχεντίν που υποστήριζαν οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
Η Φεριντέ άρχισε να τρέχει για να σωθεί…
Αλλά η Ελλάδα ήταν μακριά. Που να μάθουμε εμείς για τη Φεριτνέ; Γιατί να μάθουμε εμείς για τη Φεριντέ;
Οι Σοβιετικοί το 1989, 19 χρονών ήταν η Φεριντέ, αποχωρούν από το Αφγανιστάν. Είναι η ώρα των Ταλιμπάν. Η ώρα της μπούργκας, η ώρα που η Φεριντέ δεν ξερει πια ούτε πού είναι ούτε τι είναι. Απλά τρέχει να σωθεί. Αλλά το Αφγανιστάν είναι μακριά. Που να μάθουμε εμείς για το Αφγανιστάν;
Και γιατί να μάθουμε εμείς για το Αφγανιστάν; Φτάνει που ξέραν όλοι οι κολοσσοί του κόσμου που πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο πολέμαρχο έκαναν τη Φεριντέ να τρέχει. Κι αυτοί κερδίζαν. Από τα πετρέλαια, από τη θέση της χώρας, από τη διακίνηση του οπίου, από τα όπλα που πουλάγαν σε όλη τη γειτονιά και όχι μόνο…
Κι η Φεριντέ έτρεχε…
Το 2001 οι Ταλιμπάν ανατίναξαν δύο γιγάντια σκαλισμένα στο βράχο αγάλματα του Βούδα στην περιοχή Μπαμιγιάν. Οποίο έγκλημα σε βάρος του ανθρωπίνου πολιτισμού. Κι ύστερα γίναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και συμμαχικές δυνάμεις ανέλαβαν στρατιωτική δράση και ανέτρεψαν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χώρα εγκαταστάθηκε διεθνής στρατιωτική δύναμη, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε το 2003 το NATO. Μαζί και στρατός από την Ελλάδα.
Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα μάθανε πού ήταν αυτό το Αφγανιστάν.
Η Φεριντέ όμως έτρεχε να σωθεί….
Το 2004, 34 χρονών ήταν πια η Φεριντέ, γίναν λέει εκλογές και πρόεδρος εκλέχτηκε ο Χαμίντ Καρζάι. Στα βουνά οι Ταλιμπάν συνέχισαν τη δράση τους;. Η Φεριντέ πότε εδώ και πότε εκεί να σωθεί…. Να ζήσει.
Εμείς εδώ δεν ξέραμε τη Φεριντέ μα ξέραμε πως έπεσε ο τύραννος Μπιν Λάντεν και πανηγυρίζαμε που εκλέχτηκε ένας σαν εμάς… Πώς είμαστε εμείς;
Εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα. Να ξεφύγουν από τους Στρατούς του κόσμου. Του κόσμου όλου. Τους τρελούς Ισλαμιστές του κόσμου. Του κόσμου όλου.
Κι εμείς που δεν ξέραμε τη Φεριντέ πανηγυρίζαμε…. Που έπεσαν οι Μπιν Λάντηδες, οι Κατάφηδες, οι Σαντάμηδες, οι…. οι…
Η Φεριντέ 49 χρόνια κουράστηκε να ζει στην ανέχεια και στον πόλεμο. 40 χρόνια πόλεμος… Πήρε των οματιών της κι ότι είχε… Δε μάθαμε τι είχε. Παιδιά γονείς, δε ξέρω να σας πω.
Θα πήγαινε λέει εκεί απ’ όπου έρχονται στην πατρίδα της οι Στρατοί…
Κι ένα πρωί πέρασε πάνω σε μια πλαστικιά βάρκα στη Λέσβο. Στη Μόρια.
Ένα απόγευμα κάηκε ζωντανή περιμένοντας. Τι δεν έμαθε ποτέ.
Φεριντέ Ταγίκ ετών 49. Γλύτωσε από 40 χρόνια πολέμους και κάηκε ζωντανή στη Μόρια. Δεν είχε προσφυγικό προφίλ λέει, ήταν οικονομική μετανάστρια, κάηκε ζωντανή γιατί 40 χρόνια σε πόλεμο δε φτάναν.
Σε ένα ψυγείο νεκροτομείο ξεκουράζονται τα αποκαΐδια της. Κανείς δε θα μάθει μηδέ που την παραχώσαν.
*(το κείμενο δημοσιεύτηκε αναδημοσιεύεται Στο Νησί και αναδημοσιεύεται με την άδεια του συγγραφέα)