Η Φινλανδία ανέλαβε την Δευτέρα την εναλλασσόμενη εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του 2019, με την κύρια  θεματική της για την προεδρία να αποτελεί η «Βιώσιμη Ευρώπη – Βιώσιμο Μέλλον». Η Φινλανδία διαδέχεται την Ρουμανία στην προεδρία, και οι κύριες προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας είναι να προωθήσει την «παγκόσμια ηγετική θέση» της ΕΕ στη δράση για το περιβάλλον. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση η Ευρώπη να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Άντι Ρίνε σε ομιλία του στο φινλανδικό κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι το μέλλον της ΕΕ πρέπει να είναι «κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά βιώσιμο». «Οι αμφισβητούμενες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τελείωσαν. Για την Φινλανδία, για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο» συμπλήρωσε.

Στην τρίτη της θητεία στη προεδρία της ΕΕ, η Φινλανδία θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τις  ευρωπαϊκές αξίες όπως είναι «το κράτος του δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα και η δημοκρατία», πρόσθεσε ο Άντι Ρίνε. Παράλληλα, στο διήμερο 4 και 5 Ιουλίου θα υπάρξει συνάντηση στο Ελσίνκι ανάμεσα στος ηγέτες της Κομισιόν και την κυβέρνηση της Φινλανδίας. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η φινλανδική προεδρία το τρέχον εξάμηνο είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την 31η Οκτωβρίου, όπως είχε δεσμευτεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, φέρεται να είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, εμφανίζεται ως φαβορί για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.