Σύμφωνα με την έρευνα των Lighthouse Reports, MaltaToday, Al Jazeera, Der Spiegel, Le Monde και SIRAJ σε αρκετές περιπτώσεις φέτος, με συντεταγμένες GPS από την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex, οι Λίβυοι στρατιωτικοί της Tareq Bin Zayed (TBZ), μετέφεραν εκατοντάδες ανθρώπους κάθε φορά από τα ευρωπαϊκά ύδατα στην ανατολική Λιβύη.

Η ταξιαρχία Tareq Bin Zeyad (TBZ) είναι μια στρατιωτική δύναμη στην Ανατολική Λιβύη με επικεφαλής τον διοικητή Saddam Haftar, γιο του στρατιωτικού ηγέτη Khalifa Haftar – και πραγματοποιεί pullbacks (ανάσυρση πίσω στη χώρα εκκίνησης) προσφύγων μέσα ή κοντά στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μπλε σκάφος, η ταξιαρχία εντοπίζει μετανάστες στη θάλασσα και τους μεταφέρει πίσω στη Λιβύη. Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα της ΕΕ που είδαν δημοσιογράφοι, η ταξιαρχία υποστηρίζεται από Βάγκνερ και Σουδανούς μισθοφόρους. Ο πολιτικός επιστήμονας Wolfram Lacher είπε ότι η Wagner δεν παίζει ρόλο στη μεταναστευτική επιχείρηση στη Λιβύη, αλλά παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος της TBZ.

Η ίδια η ταξιαρχία είναι γνωστή για την επιθετική της συμπεριφορά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια ερευνητική ενημέρωση πέρυσι που τεκμηριώνει εγκλήματα και καταχρήσεις της TBZ, που περιλαμβάνουν βασανιστήρια, βιασμούς και ομηρίες.

Ο Ahmed, ο οποίος ήταν πρόσφυγας που βίωσε το pullback και υπέφερε στα χέρια της TBZ μιλώντας με δημοσιογράφους, κατήγγειλε ότι έμεινε σε αποθήκες με έως και 600 άτομα. Οι φρουροί έμπαιναν στις αποθήκες κουβαλώντας όπλα, προσβάλλοντας και χτυπώντας τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί. «Έκαναν ό,τι ήθελαν χωρίς να φοβούνται τυχόν επιπτώσεις», είπε.

Όταν ανασύρθηκε στη Λιβύη από την ταξιαρχία Tareq Bin Zeyad, αυτός και οι άλλοι συνεπιβάτες του οδηγήθηκαν σε μια μεγάλη φυλακή και τους ξυλοκόπησαν με ξύλα και σίδερα. Οι φρουροί κατέσχεσαν επίσης τα διαβατήριά τους, τα κινητά τηλέφωνα και κάθε άλλο προσωπικό αντικείμενό τους.

«Δεν υπήρχε διαθέσιμο νερό στη φυλακή. Ήπιαμε από το μπάνιο και μας τάιζαν ρύζι, σούπα ή ζυμαρικά σε μικρές ποσότητες. Ήμασταν υπό κράτηση για 20 ημέρες από την ταξιαρχία TBZ», είπε.

Τα pullbacks (το αντίθετο της επαναπροώθησης, η «απόσυρση» προσφύγων πίσω στην τελευταία χώρα από όπου πέρασαν) είναι παράνομα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστραφούν σε μη ασφαλείς χώρες όπως η Λιβύη, όπου κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή κακομεταχείριση. Η κοινή έρευνα από το Al Jazeera, το Lighthouse Reports, το Syrian Investigative Reporting for Accountability Journalism (SIRAJ), τη Malta Today, τη Le Monde και το Der Spiegel, περιλάμβανε μήνες έρευνας των pullbacks, συμπεριλαμβανομένων εκτενών συνεντεύξεων με μάρτυρες, ειδικούς και αξιωματούχους.

Τα pullbacks της TBZ από τα ευρωπαϊκά ύδατα ξεκίνησαν τον Μάιο και συνολικά επιστράφηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και πολλοί κακοποιήθηκαν. Το μοτίβο που προέκυψε υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις συνεργάζονται άμεσα και έμμεσα με την TBZ, εν μέσω των προσπαθειών τους να περιορίσουν τις αφίξεις προσφύγων στα ευρωπαϊκά εδάφη. Γνωρίζουν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την TBZ και με την αδράνειά τους τις συγκαλύπτουν.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Μάλτα φαίνεται να παίζει άμεσο ρόλο. Κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού τον Αύγουστο, μια ηχογράφηση υποδηλώνει έντονα ότι ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της Μάλτας μετέδωσε τις συντεταγμένες ενός σκάφους που βρισκόταν σε κίνδυνο στο TBZ. Αρκετοί πρόσφυγες που αναχαιτίστηκαν από την ομάδα είπαν στο Al Jazeera και στους συνεργάτες του ότι οι πολιτοφύλακες της TBZ τους βασάνισαν, τους ξυλοκόπησαν και τους πυροβόλησαν. Άλλοι, κατήγγειλαν ότι η TBZ τους ανάγκασε να πληρώσουν λύτρα ή τους ανάγκασε να εργαστούν για την ελευθερία τους.

«Η Frontex και τα εθνικά κέντρα συντονισμού διάσωσης δεν θα πρέπει ποτέ να παρέχουν πληροφορίες σε κανέναν Λίβυο παράγοντα», είπε η Νόρα Μάρκαρντ, εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Δίκαιο στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Μούνστερ.

«Η Frontex ξέρει τι είναι η TBZ και τι κάνει αυτή η πολιτοφυλακή. Αυτό που κάνει μοιάζει περισσότερο με απαγωγή παρά με διάσωση», είπε.