Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό Ebra, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διευθυντής του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επιχειρεί να αυξήσει τις πιέσεις προς τα ευρωπαϊκά κράτη για να εντείνουν τις απελάσεις «παράτυπων μεταναστών», κάνοντας λόγο για «απειλές» για το κράτος δικαίου.
 
«Αν συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα μήνυμα στους επίδοξους μετανάστες: προσπαθήστε με κάθε τίμημα να περάσετε στην Ευρώπη γιατί, ακόμη και αν σας πιάσουν, έχετε κάθε πιθανότητα να παραμείνετε εκεί» δηλώνει ο Φαμπρίς Λεγκερί, κάνοντας λόγο για κίνδυνο «να δημιουργήσουν οι παράτυποι μετανάστες σε ορισμένες συνοικίες ένα είδος παράλληλης κοινωνίας, που θα λειτουργεί με μαύρη οικονομία (…) και όπου δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος», κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο για ένα κράτος δικαίου».
 
Ο επικεφαλής της Frontex, παρότι παραδέχεται πως με την πολιτική που ήδη εφαρμόζεται οι αφίξεις μεταναστών έχει μειωθεί μόλις στις 75.000, από 1,2 εκατ. ανθρώπους το 2015, δεν διστάζει να επιμείνει σε «κινδύνους», αφού υποστηρίζει πως ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος «παράτυπα» αυξάνει διαρκώς, κάνοντας λόγο για 204.700 αφίξεις και 151.000 απελάσεις το 2017.
 
Ο Φ. Λεγκερί κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη να εναρμονίσουν τους κανονισμούς και τις διαδικασίες απέλασης προτείνοντας «μια απόφαση απομάκρυνσης που λαμβάνεται από ένα κράτος του χώρου Σένγκεν να μπορεί να εφαρμόζεται από ένα άλλο κράτος, εφόσον ο εν λόγω αλλοδαπός έχει στο μεταξύ περάσει από τη μία χώρα στην άλλη», τονίζοντας πως «διαφορετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναρχίζουμε κάθε φορά την ίδια διαδικασία».
 
«Οι χώρες μέλη πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες ουσιαστικές αποφάσεις (απέλασης) τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουν» αναφέρει ο διευθυντής της Frontex, μεταξύ άλλων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρότι παίρνει ελαφρές αποστάσεις από την ιταλική μεταναστευτική πολιτική, που δεν δέχεται την αποβίβαση μεταναστών στα εδάφη της, συντάσσεται με τις αντιδραστικές φωνές που ζητούν να μην αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες σε ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά αντιθέτως εκτός Ευρώπης.
 
Συγκεκριμένα, ο ίδιος σχολιάζει σχετικά με την Ιταλία, πως οι χώρες έχουν καθήκον να σώζουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, συνεχίζοντας όμως με το «πραγματικό ερώτημα», το οποίο θέτει ως εξής: «για να τους αποβιβάσουν πού; γιατί συστηματικά στην Ευρώπη;»
 
«Το διακύβευμα είναι να δημιουργήσουμε πλατφόρμες αποβίβασης που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο άσυλο» υπογραμμίζει, την ώρα που αποτελεί απαίτηση τόσο της Ιταλίας όσο και άλλων κυβερνήσεων η αποβίβαση εκτός ευρωπαϊκών εδαφών των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, η Ισπανία αποφάσιζε να στείλει πίσω στο Μαρόκο 116 πρόσφυγες και μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη στην Θέουτα, βασιζόμενη σε μία συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ από το 1992. Σύμφωνα με αυτήν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Μαρόκο είναι υποχρεωμένο να παραλαμβάνει πολίτες τρίτων χωρών που περνούν παράνομα στην Ισπανία, εφόσον η Μαδρίτη το ζητήσει μέσα σε διάστημα 10 ημερών από την άφιξή τους.