Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που «έβλεπαν» νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό περί το 55%, και δέκα πόντους διαφορά από τη Λε Πεν, και μάλιστα προς τα πάνω. Η προεδρεύουσα της Ευρώπης, Γαλλία, επανεξέλεξε με 58,2% ως πρόεδρο της τον Εμμανουέλ Μακρόν, δίνοντας το 41,8% στην Μαρίν Λε Πεν. Η άνοδος όμως και το «ξέπλυμα» της ακροδεξιάς όμως από ότι φαίνεται είναι παρούσα: το 2017 ο Μακρόν – άφθαρτος τότε – συγκέντρωσε 66% έναντι 33% της Λε Πεν, η οποία τώρα επιλέχθηκε με +8,8% – την ψήφισε ένας στους τέσσερις γάλλους. Αυτή τη φορά, ο Μακρόν, επίσης, δεν είχε υπέρ του το αποτέλεσμα του ντημπέητ, όπως το 2017, αφού το συγκεκριμένο, της 20ης Απριλίου, είχε την μικρότερη τηλεθέαση στην ιστορία του θεσμού, με μόλις 16,5 εκατομμύρια τηλεθεατές (σε πληθυσμό περί τα 67,4 εκατομμύρια).

Όπως έγραψε και το Πολίτικο, στα μείον, για τον Μακρόν, ήταν και η αλλαγή της δημόσιας συζήτησης, που πέρασε σε ζητήματα οικονομικά, επιβίωσης του μέσου γαλλικού νοικοκυρίου, και οι τιμές της ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, τα δημοκρατικά ένστικτα των γάλλων κατόρθωσαν να την κρατήσουν μακρυά από την εξουσία. 

Οι κάλπες έκλεισαν στις 7μμ στην επαρχία και στις 8μμ στο Παρίσι, τοπική ώρα. Περίπου στις 8:30μμ τοπική ώρα υπήρξαν οι πρώτες προβολές, βασισμένες στα αληθινά πρώτα αποτελέσματα, που ήδη κατέφθαναν από όλη τη χώρα, και οι οποίες θεωρούνται ακριβέστατες, όταν στο αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ξεπερνά το 1%. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η προεκλογική εκστρατεία, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, είδε φαινόμενα που δεν έχει δει καμμία προεκλογική εκστρατεία των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, με κορυφαία την επέμβαση τριών ευρωπαίων ηγετών, χωρών που συνορεύουν με τη Γαλλία, του καγκελάριου της Γερμανίας και των πρωθυπουργών Ισπανίας και Πορτογαλίας, υπέρ Μακρόν κάτι που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ήταν παρακινδυνευμένη κίνηση, αφού μπορούσε να θεωρηθεί άρνηση της ανεξαρτησίας της Γαλλίας και επέμβαση στα εσωτερικά της. Αντίστοιχη επέμβαση υπήρξε και εκ μέρους του κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές, εκλεκτού της Δύσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι. Η Ευρώπη, εν μέσω ταραχής, προβλημάτων και πολέμου, επενέβη για να μη διαταραχθεί επιπλέον η σταθερότητα, αφού η Μαρίν Λε Πεν έχει πολλάκις εκφραστεί αρνητικά για την ΕΕ και θεωρείται «κοντά» στον ρώσο ηγέτη. 

Παρά το ξεκάθαρο αποτέλεσμα, η ημέρα ήταν αρκετά ταραγμένη, καθώς υπήρξαν, μες στην ημέρα, ανησυχητικές ενδείξεις. Η πρώτη εξ αυτών ήταν η αυξημένη αποχή που, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, ξεπερνούσε το 2% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των ίδιων μονομάχων, το 2017, και οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αποχή της τάξεως του 28%, τη μεγαλύτερη στη χώρα από το 1969, ενώ το απόγευμα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας προέβλεπε συμμετοχή στο 64-72%. 

Η ανησυχία μεγάλωσε όταν ήρθαν τα αποτελέσματα από τις υπεράκτιες περιοχές της Γαλλίας, όπου ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες, που την πρώτη Κυριακή είχαν «βάψει» τα εξωτικά νησάκια με τα χρώματα του Μελανσόν. Οι ίδιες περιοχές ψήφισαν στις 24 Απριλίου Λε Πεν, δίνοντας ποσοστά έως και της τάξεως του 69%, στη Γουαδελούπη. Μόνον η Πολυνησία ψήφισε Μακρόν, δίνοντάς του περίπου 52%. 

Ο τελευταίος πρόεδρος που κατόρθωσε την επανεκλογή ήταν ο Ζακ Σιράκ, το 2002. Από τότε κανείς δεν κατόρθωσε την επανεκλογή, μέχρι σήμερα. Μόνον τρεις πρόεδροι μάλιστα τα είχαν καταφέρει, Ο Σαρλ Ντε Γκωλ, ο Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Σιράκ. Ωστόσο, ο Μιτεράν και ο Σιράκ κατόρθωσαν επανεκλογή χωρίς να έχουν και πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, οπότε η δεύτερη θητεία τους δεν είχε τόσο επεμβατικό χαρακτήρα, όσο η πρώτη.