Με αυτό τον τρόπο ο Μακρόν εφαρμόζει την προεκλογική του υπόσχεση να ορίσει μία ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του 1915-1917, μια κίνηση που οι Αρμένιοι της Γαλλίας περίμεναν με ανυπομονησία.

«Η Γαλλία είναι πάνω απ’ όλα η χώρα που ξέρει να κοιτά κατά πρόσωπο την Ιστορία, η οποία κατήγγειλε από τις πρώτες τις φονικές διώξεις του αρμένικου λαού, η οποία ήδη από το 1915 παρουσίαζε τη γενοκτονία ως είχε, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και η οποία το 2001, έπειτα από μεγάλη διαμάχη, την αναγνώρισε με νόμο», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ωστόσο άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία σήμερα καταδίκασε έντονα την απόφαση Μακρόν.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στη χώρα του, να διασωθεί μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικό εργαλείο», σχολίασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν.

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όμως αμφισβητεί τον αριθμό τους και αρνείται ότι υπήρξαν συστηματικές διώξεις και δολοφονίες.