«Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η νομική ισχύς της αποκήρυξης των αποζημιώσεων του 1953. Από τότε για εμάς το θέμα αυτό έχει οριστικά διευθετηθεί από νομική και πολιτική άποψη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
 
Η πολωνική κυβέρνηση αμφισβητεί την εγκυρότητα της παραίτησής της από αξιώσεις το 1953, εκτιμώντας πως η Βαρσοβία, που ήταν τότε μέλος του κομμουνιστικού μπλοκ, ενήργησε υπό την πίεση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
 
Η πρωθυπουργός της χώρας Μπεάτα Σίντλο, και αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος PiS, εκτίμησε χθες πως η χώρα της έχει «δικαίωμα» σε αποζημιώσεις, αλλά πως η «πολιτική απόφαση» να ζητηθούν δεν έχει ληφθεί ακόμη.


Επαναφέρει το ζήτημα η Πολωνία

Την επαναφορά του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων από την πολωνική κυβέρνηση 78 χρόνια μετά την επέλαση των Γερμανών στην Πολωνία, είχε σχολιάσει και η Deutsche Welle με δημοσίευμα της. Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει πως το 2004 ήταν η τελευταία φορά που το κυβερνητικό κόμμα «Νόμου και Δικαιοσύνης» (PiS) απηύθυνε αίτημα αποζημιώσεων προς τη Γερμανία για τα εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.